Nyhed

Stress- og angstramte oplever frihed på surfbrættet

Projekt Fri på Vandet
Med støtte fra Udlodningsmidler for Friluftsliv giver Dansk Surf- og Raftingforbund ny livskvalitet til voksne, der lever med stress, angst eller depression. I projektet “Fri på Vandet” oplever deltagerne frihed og glæde.

“De to timer om ugen er højdepunktet i min tilværelse.” 

“Jeg oplever at være nyttig, når jeg hjælper de andre med at finde våddragter.” 

“Hver gang er det en kamp for mig at komme afsted, men jeg ved bare, at når jeg er på vandet, er det det hele værd.” 

Udtalelserne kommer fra danske mænd og kvinder. I forskellige aldre og fra forskellige landsdele, men med det samme udgangspunkt: De lever med stress, angst eller depression og har fundet en ny mening og glæde ved livet gennem Dansk Surf- og Raftingforbunds projekt “Fri på Vandet”.

Projektet blev igangsat i 2020 med støtte fra Udlodningsmidler for Friluftsliv, som administreres af Friluftsrådet.

Baggrunden var det voksende antal danskere, der har det psykisk svært, og målet var at give dem et frirum og fællesskab ved sammen med andre i samme situation at opleve det beroligende i at glide afsted på søer, kanaler eller havet på et surf eller Stand Up Paddle (SUP) board. 

Havet er godt for sjælen 

Undersøgelser viser, at det har en effekt på livskvaliteten hos voksne med en psykisk sårbarhed at komme ud i naturen og særligt at komme i kontakt med det blå rum - havet.

“Det blå rum” har de seneste år fået mere og mere opmærksomhed i forhold til, hvordan det kan påvirke vores mentale helbred positivt og give os en ro i en travl hverdag. Det er det rum, vi vil udforske og udnytte med dette projekt,” siger projektleder hos DSRF, Sofie Hammelsvang. 

Friluftsrådet støtter blandt andet projekter, som bidrager til at styrke fysisk, mental og social sundhed gennem friluftsliv og naturoplevelser. 

Udlodningsmidler fra Friluftsliv uddelte således i 2020 17 millioner kroner til projekter, der kobler friluftsliv med sundhedsindsatser. DSRF fik 2,3 millioner kroner til “Fri på Vandet”.

Man skal ikke snakke om eller tænke på sine udfordringer, deltagerne skal bare opleve, hvor skønt og frit det er at være i naturen på vandet.
Sofie Hammelsvang, projektleder, DSRF

Surfhold over hele landet 

Projektet startede op i foråret 2020 og kører til juni 2022.

En del af pengene er gået til at etablere surf- og SUP-hold specifikt til målgruppen i surfklubber over hele landet. Koblingen til deltagerne sker via et samarbejde mellem klubberne og bl.a. jobcentre i kommunerne. Lige nu er der tilknyttet ti surf- og SUP-hold i 10 byer fordelt fra Hornbæk til Løkken. 

På holdene er der mellem 5 og 10 deltagere, og instruktørerne har udover en uddannelse som SUP- eller surfinstruktører en personlig eller arbejdsmæssig erfaring med psykiske udfordringer. 

For det handler ifølge projektleder Sofie Hammelsvang ikke “bare” om at lære at surfe.

“Holdene er et socialt og aktivt rum, hvor man kan prøve at surfe i trygge rammer. Man skal ikke snakke om eller tænke på sine udfordringer, deltagerne skal bare opleve, hvor skønt og frit det er at være i naturen på vandet. Og de tilbagemeldinger vi får, viser, at det oplever de. Vi får en meget stor positiv feedback,” siger Sofie Hammelsvang.    

Målet er at gøre en forskel for mindst 300 mennesker 

Udover surf- og SUP hold er der i projektet planlagt to årlige surf- og SUP camps for målgruppen og deres pårørende. De to events i 2020 blev trods Corona afholdt, og det er Sofie Hammelsvangs forventning, at det sker igen i år. 

For målet med projektet er trods udfordringer med nedlukninger og coronarelaterede bekymringer hos deltagerne stadig at nå mindst 300 af de danskere, der lever med angst, stress eller depression. 

Der er stadig plads til nye deltagere på surf- og SUP-holdene. Se mere i filmen her. 

Ved at trykke play accepterer du cookies fra ekstern video-leverandør

Dansk Surf & Rafting Forbund udvikler og organiserer SUP og surf sporten i Danmark. Forbundet har over 70 etablerede foreninger fordelt i hele landet med samlet cirka 4.000 medlemmer. Medlemstallet er i 2020 steget med 40 procent.

Shelter i Pilotnaturpark Flynder Sø - Sønder Lem Vig
Udlodningsmidler til Friluftsliv støtter initiativer, der forbedrer mulighederne for befolkningens friluftsliv og naturforståelse. Næste ansøgningsfrister er 15. juni og 15. september 2024.