Nyhed

Stat og kommuner må ikke have monopol naturfredning

Fredet natur i Ejby ådal
Civilsamfundet og naturen mister sin stemme i naturfredning, hvis det står til Dansk Folkeparti. Partiet har stillet forslag om, at kun stat og kommuner skal kunne rejse fredningssager fremover, og det er Friluftsrådet utilfredse med.

Dansk Folkeparti har fremsat et beslutningsforslag om, at det fremover kun er stat og kommuner der skal kunne rejse fredningssager. Siden 1937 har også Danmarks Fredningsforening haft denne mulighed for selvstændigt at rejse fredningssager, men den ret fratages med forslaget. Til gengæld vil Dansk Folkeparti give andre foreninger, herunder Friluftsrådet, mulighed for at foreslå fredninger men kun via staten eller kommuner. 

"Det fungerer allerede sådan i dag, hvor vi har mulighed for at gå via enten Danmarks Naturfredningsforening eller stat og kommuner. Vi er da glade for, at Dansk Folkeparti har tænkt på os og andre organisationer, men vi siger nej tak til forslaget, hvis det bliver på bekostning af civilsamfundets stemme og kun kan ske via myndigheder. Naturen og alle os der godt kan lide den, har brug for at fredning fortsat kan rejses af nogen, der kun arbejder for naturens interesser" siger Friluftsrådets formand Lars Mortensen. 

Han henviser til, at Danmarks Naturfredningsforening rejser syv ud af 10 fredningssager og fremhæver, at populære naturudflugtsmål som Grenen i Skagen, Råbjerg Mile og Møns Klint kun er muligt, fordi det er fredet natur, hvor der ikke må bygges for eksempel private sommerhuse. Det er fredninger som Danmarks Naturfredningsforening alene har stået bag uden om kommunerne, der kan have andre interesser end at sikre natur til borgerne. 

"Vi har brug for at civilsamfundet og naturen fortsat har en stærk stemme, som i dag. Ikke et monopol fra statens og kommunernes side" siger Lars Mortensen om forslaget, der skal behandles i Folketinget den 24. januar. 

Danmarks Naturfredningsforening mener, at det vil gå ud over naturbeskyttelsen.

"Størstedelen af alle fredninger bliver kun foreslået og gennemført, fordi Danmarks Naturfredningsforening rejser fredningsforslagene. Hvis vi ikke længere har retten til selvstændigt at foreslå fredninger, vil det betyde en massiv svækkelse af naturbeskyttelsen i Danmark. Det vil stort set være slut med naturfredninger i fremtiden, siger præsident i Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding på dn.dk.