Nyhed

Seks anbefalinger skal sikre fremtidens bæredygtige landskaber

Øhavstien - ved Faaborg
Kan friluftsliv og landbrug gå hånd i hånd? Og kan skovrejsning tage hensyn til biodiversitet? Det er nogle af de spørgsmål, som gennem otte år er blevet taget op i Realdanias Collective Impact-initiativ Fremtidens bæredygtige landskaber, der nu er blevet udmøntet i seks anbefalinger til en jordreform.

En multifunktionel landskabstilgang, hvor klima, miljø og natur går hånd i hånd med landdistrikternes udvikling, driftsøkonomi og rekreation, er kernen i Realdanias Collective Impact-initiativ Fremtidens bæredygtige landskaber. Siden 2014 er der i initiativet skabt et samarbejdsforum mellem 15 parter med forskellige interesser i anvendelsen af Danmarks arealer til for eksempel land- og skovbrug, vedvarende energiproduktion og rekreation.

Samarbejdet er nu udmøntet i seks forslag til en jordreform, der er henvendt til politikere. Forslagene er blevet til på baggrund af demonstrationsprojekter, hvor den traditionelle sektoropdelte tilgang er blevet afløst af en helhedsorienteret samtænkning af interesser. Den erfaring er værd at lære af, mener Søren Møller, formand for Fremtidens bæredygtige landskaber.

”Hvis man arbejder på den måde, vi har gjort, ser det ud til, at man kan få tingene igennem ved samtaler ved køkkenbordet i stedet for at presse dem igennem i en retssal. Det, vi leverer her, er anbefalinger og en forståelsesramme til regering, ministerier og folketing: Sådan her kunne man løse en af Danmarks meget store udfordringer ved den grønne omstilling”, siger Søren Møller på Collective Impacts hjemmeside.

Initiativets erfaringer viser entydigt, at der i en multifunktionel landskabstilgang ligger muligheder for lokal udvikling baseret på ejerskabsfølelse i stedet for lokale protester. Og det er vigtigt, når det for eksempel kommer til projekter som solcelleanlæg eller vindmøller. For her kommer kapitalinteresser hurtigt til at stå i konflikt til befolkningens adgang til naturen, understreger Winni Grosbøll, direktør i Friluftsrådet, som er partner i Fremtidens bæredygtige landskaber.

”Natur hænger uløseligt sammen med livskvalitet. Og når man spørger danskerne, så er den en af de parametre, der er med til at hæve deres livskvalitet. Så det her handler i bund og grund også om, hvor godt det er at være dansker. Så [tilgangen] kan være med til at højne befolkningens opbakning til nogle af de store projekter, vi skal have gennemført. For eksempel den grønne omstilling”, siger Winni Grosbøll i en video om forslagene til en jordreform

Ud over Friluftsrådet er følgende organisationer partnere i Fremtidens bæredygtige landskaber:

  • Danmarks Naturfredningsforening,
  • Kommunernes Landsforening,
  • Landbrug & Fødevarer,
  • Dansk Skovforening,
  • Landdistrikternes Fællesråd,
  • Danmarks Sportsfiskerforbund,
  • DANVA,
  • Bæredygtigt Landbrug,
  • Danmarks Jægerforbund,
  • DGI,
  • Økologisk Landsforening,
  • Dansk Ornitologisk Forening,
  • Dansk Energi (siden fusioneret med Wind Denmark og Dansk Solkraft) og
  • Realdania.

De seks anbefalinger

De seks anbefalinger fra Fremtidens bæredygtige landskaber, der er samlet i en pjece, lyder:

  1. En multifunktionel arealtilgang kan skabe synergi mellem nationale målsætninger og lokale ønsker og behov.
  2. I fremtiden skal tilskudsordninger tilgodese multifunktionelle samfundshensyn.
  3. De såkaldte vandoplandsstyregrupper (VOS), der arbejder med at sikre vandmiljøet, skal danne grundlag for, at lokale projekter og indsatser spiller sammen på tværs af kommunerne.
  4. Lodsejere skal anerkendes for at skabe rekreative muligheder, natureffekter m.m. i landbrugslandet.
  5. Store samfundsudfordringer er og skal være anledning til fornyelse af landdistrikterne.
  6. Midler fra den kommende grønne fond skal anvendes i samspil med private investeringer i balancerede arealkrævende projekter, som f.eks. klimaskov og energianlæg.

Læs mere om de seks anbefalinger i pjecen ’Seks anbefalinger til en jordreform’ på Collective Impacts hjemmeside.

 

Kontakt
Portrætfoto af Anker Madsen - Politisk chefkonsulent i Friluftsrådet
Politisk chefkonsulent
61 79 88 15
Merlin Christophersen
Kommunikationskonsulent
24 63 76 41