Nyhed

Seks anbefalinger når du skal bygge et shelter

Sheltere hyggeligt
Populariteten for sheltere i Danmark er steget markant og Friluftsrådet har de seneste 10 år støttet op mod 2000 sheltere hos private, foreninger og andre, der vil give forbipasserende friluftsmennesker ly for natten i et primitivt shelter. Men hvordan indretter man lejrpladsen og hvad skal man være opmærksom på, når man bygger shelters?

Lyden af fuglekvidder og duften af frisk luft og den danske natur er blevet mange danskeres foretrukne måde at vågne på, det viser en rapport fra SDU fra 2019. Her er det shelterbrugerne analyseret nærmere, men rapporten giver også anbefalinger til hvordan man kan indrette lejrpladser med shelters til forskellige brugere.  

På billedet ses to nydesignede shelters i en skov.
Friluftsrådet besluttede i slutningen af maj at give tilskud fra Udlodningsmidler til Friluftsliv til flere projekter, som skal skabe nye overnatningsmuligheder for sejlende og andre friluftsmennesker langs de danske kyster. Snart vil der komme nye sheltere langs kysterne på Fyn og Bornholm.

Rapportens formål et at bidrage til at både nye og eksisterende shelterpladser planlægges, indrettes og formidles, så de tilgodeser brugernes ønsker og behov for rekreative oplevelser. Læs de seks gode råd nedenfor:

Placering
Noget af det mest afgørende for en shelterplads er naturligvis placeringen. En shelterplads bør placeres i smukke og rolige omgivelser - gerne med havet tæt ved. En shelterplads bør også placeres strategisk i forhold til eksisterende rekreativ infrastruktur i området - eksempelvis vandre-cykel-eller kajaruter. Samtidig er det også vigtigt, at det nære område omkring shelterpladsen indeholder gode muligheder for aktiviteter og leg. På den måde kan man knytte forskellige oplevelsesmuligheder i naturen sammen på pladsen.

Støttefaciliteter
Det er en stor fordel, hvis en shelterplads har adgang til toilet, drikkevand, skraldespande og siddepladser samt bålplads og tilgængeligt brænde. Det tiltaler særligt børnefamilier. Man bør dog også huske at indrette mere simple shelterpladser til de erfarne brugere, der ikke stiller krav til samme krav til faciliteter.

Sheltertyper
Der er mange forskellige sheltertyper, og man skelner typisk mellem traditionelle og moderne shelters. Begge typer kan være brugbare, da de tilgodeser forskellige behov. De moderne shelters foretrækkes af familier med børn og uerfarne brugere, mens traditionelle sheltertyper foretrækkes af vennegrupper og erfarne brugere.

 

På billedet ses et tegnet kort over Dybvadbro Station  forbindelse med etablering af nye shelters omkring stationen
Kolding Kommune udvikler et nyt shelterkoncept ved Dybvadbro Station i Kolding i håb om at skabe bedre muligheder for gode naturoplevelser for psykisk sårbare, bevægelseshæmmede og handicappede. Pengene som Friluftsrådet har givet til projektet kommer fra Udlodningsmidler til Friluftsliv under temaet ’Friluftsliv lige i nærheden’.

Indretning
Shelterpladser kan med fordel indrettes med kun et shelter, da mange shelterbrugere ønsker alene-tid og ikke er motiverede for samvær med andre grupper. Hvis man har en shelterplads med flere shelters, så bør behovet for privatliv imødekommes ved at placere enkelte shelters som adskilte og private enheder længere væk fra de andre. 

Booking og formidling
Shelterpladserne med tilhørende sheltertype, facilitet og beliggenhed bør formidles online, så brugerne let kan overskue mulighederne. Pladser, der der er særligt egnede til bestemte grupper - familier eller nye shelterbrugere - bør formidles målrettet til disse brugere. Alle kan registrere deres lejrplads på udinaturen.dk 

Læs også: Rekordmange danskere sover i shelter

Tilgængelighed
Tilgængeligheden afhænger meget af hvilken gruppe, man henvender sig til. Hvis man gerne vil tilgodese familier og børn, så vil også være gavnligt, hvis man placere shelterpladser tæt ved hinanden og også gerne tæt ved offentlig transport. Erfarne brugere fortrækker derimod shelterpladser, der er mere utilgængelige og fri for motoriserede køretøjer.

gode råd når du skal bygge sheltere
Hvem bruger sheltere? 
  • 60 % er familier med børn 4-12 år - de leger, laver mad og kommer oftest i bil til området
  • 28 % er vennegrupper - de laver bål, hygger sig med madlavning og kommer ofte vandrende eller cyklende
  • 10 % er par og de resterende er en lille gruppe af de mere ambitiøse  friluftsudøvere, der vandrer og overnatter alene og gerne vil opøve færdigheder eller afprøve udstyr.  
  • Et flertal har lang og mellemlang videregående uddannelse, og 95 % er selv og har forældre, der er født i Danmark. 

Kilde:  Gode rammer for rekreativt shelterfriluftsliv af Jan Arvidsen m.fl. Institut for Idræt og Biomekanik
Syddansk Universitet (2019). Projektet er støttet af Udlodningsmidler til Friluftsliv, Lokale- og Anlægsfonden og Kulturministeriet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Shelter hygge
Faciliteter der understøtter friluftsliv er med til få os ud i naturen.