Nyhed

Rekordmange danskere bruger sheltere

På billedet ses to shelters ude i skoven. I baggrunden er der en masse træer
Danskerne - og især børnefamilier - er blevet vilde med at overnatte i shelter. Det er særligt roen, den friske luft kombineret med det sociale samvær, der hiver mange ud i naturen.

Den friske luft og en varm sovepose svøbt om kroppen er i stigende grad blevet populært blandt danskerne. 

En ny rapport fra Sýddansk Universitet konkluderer nemlig, at brugen af sheltere i Danmark er stærkt stigende. Den udmelding bakker tal fra Naturstyrelsen op om -  2019 har nemlig allerede haft et rekordhøjt antal overnattende i det fri,  mens 2018 bød på det højeste antal overnatninger i det fri målt nogensinde i Danmark. Læs artiklen

Det er noget, der gør Jan Ejlsted, direktør i Friluftsrådet, rigtig glad. Han mener, at den store brug af shelters vidner om en øget interesse for naturen og friluftsliv og at mange familier ser friluftslivet som en måde at få mere nærvær, fred og ro ind i hverdagslivet.

"Det er fantastisk, at der er flere og flere danskere der kommer ud og oplever naturen, hvilket sheltere giver god mulighed for. Vi har de senere år arbejdet hårdt for at få flere etablerede sovepladser i det fri, og det er dejligt at se, det hårde arbejde bærer frugt. De mange sheltere er virkelig noget, der giver nye muligheder for friluftsliv og er med til at give flere danskere oplevelser i vores natur" siger Jan Ejlsted.

Nye tal viser nemlig, at op mod 30% af deltagerne i undersøgelsen var nye shelterbrugere, hvilket vil sige, at de kun har få erfaringer med at sove i sheltere eller på anden vis sove i det fri.

Læs mere: Tips til din sheltertur

Friluftsliv og socialt samvær er et stort hit

Det er i høj grad muligheden for at kombinere friluftsliv med venner og familie, der gør shelterne så populære. Naturoplevelser, samvær med gruppen og det at give andre en naturoplevelse er det, der vægter højest for mange – særligt børnefamilierne.

Og det er da netop også børnefamilierne, der er stor stil er begyndt at benytte sig af de gode muligheder for at sove udendørs. Hele 60% af de adspurgte i undersøgelsen var familier med børn.

Hvem bruger sheltere? 
  • 60 % er familier med børn 4-12 år - de leger, laver mad og kommer oftest i bil til området
  • 28 % er vennegrupper - de laver bål, hygger sig med madlavning og kommer ofte vandrende eller cyklende
  • 10 % er par og de resterende er en lille gruppe af de mere ambitiøse  friluftsudøvere, der vandrer og overnatter alene og gerne vil opøve færdigheder eller afprøve udstyr.  
  • Et flertal har lang og mellemlang videregående uddannelse, og 95 % er selv og har forældre, der er født i Danmark. 

Kilde:  Gode rammer for rekreativt shelterfriluftsliv af Jan Arvidsen m.fl. Institut for Idræt og Biomekanik
Syddansk Universitet (2019). Projektet er støttet af Udlodningsmidler til Friluftsliv, Lokale- og Anlægsfonden og Kulturministeriet.

Det er noget Per Roed Rasmussen og Karina Roed Rasmussen kan nikke genkende til. De er mangeårige shelterbrugere, og de elsker at tage på sheltertur med deres børn, Isabella og Benjamin på 5 og 9 år.

”Vi nyder at tage af sted sammen. I dagens Danmark er hverdagen så lang og travl. Når vi så rammer weekenden, så kobler vi meget bedre af ved at komme ud i naturen uden ipad og PC. Familien er bare sammen på en helt anden måde ude i naturen, og det er noget jeg sætter utrolig stor pris på,” fortæller Per Roed.

Karsten Dahl Pedersen på 56 stemmer i, og fortæller, hvordan shelterture gavner ham og hans kones forhold. 

"Min kone og jeg taler sammen på en helt anden måde, når vi kigger ind i bålet, og ikke ind i tv’et. Vi mærker varmen fra bålet og hører dyrelyde. Det er eliksir for sjælen!" siger han.

Læs mere: Disse apps skal du have med ud i naturen