Nyhed

Nye sheltere langs kysten giver unikke friluftsoplevelser

På billedet ses to nydesignede shelters i en skov.
Friluftsrådet besluttede i slutningen af maj at give tilskud fra Udlodningsmidler til Friluftsliv til flere projekter, som skal skabe nye overnatningsmuligheder for sejlende og andre friluftsmennesker langs de danske kyster. Snart vil der komme nye sheltere langs kysterne på Fyn og Bornholm.
På billedet ses to nydesignede shelters i en skov.

De nordfynske kommuner henter inspiration sydfra. På Sydfyn er der opført 19 alternative kystnære sheltere. Foto: Hans Ole Hansen, Assens Kommune.

Kajakroere, fiskere, vandrere og andre friluftsmennesker kan se frem til nye muligheder for flerdagsture i det fri, efter at Friluftsrådet i slutningen af maj besluttede at give tilskud til nye sheltere langs landets kyster.

På Fyn har Assens, Middelfart, Nordfyns, Kerteminde og Nyborg Kommuner samt to fynske lokale aktionsgrupper fået et tilskud på 1,2 millioner kroner fra Udlodningsmidler til Friluftsliv til at opsætte sheltere 30-35 forskellige steder langs den 300 kilometer lange kystlinje.

I alt vil der blive opsat 80 moderne sheltere i de fem nordfynske kommuner, og de vil supplere de allerede eksisterende – og meget populære - shelterpladser, der er 19 steder på Sydfyn. Snart vil man altså kunne overnatte i det fri hele vejen rundt om Fyn. Shelterne vil blive udviklet i et multifunktionelt design, hvor bygningerne kan åbnes og lukkes til afhængigt af vind og vejr. Det betyder, at de kan bruges hele året.

”Når shelterne er stillet op i de fem kommuner, vil de sammen med de eksisterende sydfynske sheltere gøre det muligt at overnatte i nye moderne sheltere hele vejen rundt langs kysten om Fyn og øerne. Det giver en unik mulighed for at opleve noget af Danmarks allerbedste og smukkeste kystnatur på alle tider af døgnet og året. Et godt eksempel er det stigende antal kajakroere, som nu får en sejlende pendant til de populære vandreruter såsom Camønoen på Møn eller Gendarmstien i Sønderjylland,” siger projektlederen Kristine Lyngbo fra Udvikling Assens.

Kyst-sheltere er populære

I Friluftsrådet mærker man, at der er stor interesse for naturoplevelser langs kysten og på vandet.

”Vandet er det største sammenhængende naturområde, vi har i Danmark. Ved at opsætte flere sheltere langs kysterne skaber vi nogle helt unikke naturoplevelser, som kan strække sig over flere dage. Tænk at kunne falde i søvn i den fri luft til lyden af bølgeskvulp efter en hel dag på havet eller med vandreskoene på. Det er den slags oplevelser, som bliver til minder for livet,” siger Jan Ejlsted, direktør i Friluftsrådet.

Også på Bornholm kan man snart få mulighed for at overnatte langs kysten. Her har Nexø Kajakklub i samarbejde med tre andre kajakklubber, Bornholms Regionskommune, Naturstyrelsen og en række private lodsejere netop fået et tilskud på 75.000 kroner til at opstille sheltere fem steder langs Bornholms kyst. De nye overnatningspladser giver mange nye muligheder for at ro, cykle eller gå rundt om Bornholm i passende dagsetaper.

Alle kan gratis eller for en lille sum penge bruge et shelter til overnatning. Find dem på udinaturen.dk.

På billedet ses et nydesignet shelter, der ligger ud til en sø. Shelteret er malet i sort træ

Alternative sheltere ved kysten er populære, her er en shelter ved Lynæs Havn i Nordsjælland.