Nyhed

Rovfuglenes flugt kan undgås med lokal planlæging

Det er populært, som aldrig før, at køre mountainbike i de danske statsskove, men rovfuglene behøver ikke at lide under den øgede aktivitet, fastslår Friluftsrådet. God, lokal planlægning og dialog kan mindske forstyrrelser.
The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Antallet af mountainbikeryttere i statens skove og andre naturområder er ifølge Naturstyrelsen vokset med 15-20 procent om året siden 2013. Hvor Friluftsrådet glæder sig over stigningen i antallet af danskere, som får del i de gode naturoplevelser, så er Dansk Ornitologisk Forening bekymret for, at den øgede færdsel og aktivitet i skovene vil få negative konsekvenser for rovfuglebestanden.

I Store Dyrehave, hvor der i 2009 blev etableret en rute for mountainbikere, er antallet af musvågepar faldet fra 17 i 2009 til 4 par i 2016, skriver Dansk Ornitologisk Forening.

Friluftsrådet beklager, at antallet af rovfugle er i tilbagegang, men pointerer også, at rovfuglenes trivsel og omfanget af friluftsaktiviteter ikke nødvendigvis er i modstrid med hinanden. Konflikter og forstyrrelser kan undgås med lokal planlægning og dialog.

”Der skal både tages hensyn til natur, friluftsliv og skovdrift i statsskovene, og den balance synes vi, at Naturstyrelsen håndterer godt. Man kan undgå, at rovfuglene bliver forstyrret ved at sikre, at der er en god dialog mellem aktører og brugergrupper i de lokale områder, for eksempel i de eksisterende skovbrugerråd,” siger Flemming Torp, næstformand i Friluftsrådet.

Plads til både fugleliv og mountainbikekørsel

Dansk Ornitologisk Forening opfordrer til, at man deler statsskovene op i henholdsvis stillezoner og aktivitetszoner, f.eks. at man friholder hele Gribskov for ”særligt forstyrrende aktiviteter”.

Friluftsrådet går ikke ind for, at man på nationalt plan deler statsskovene op efter forskellige formål. Hvis man indskrænker mulighederne for bestemte friluftsaktiviteter i store områder, vil det ifølge Friluftsrådet gå ud over befolkningens muligheder at dyrke friluftsliv i deres lokalområde.

”Langt de fleste danskere dyrker friluftsliv i deres lokalområde, og derfor skal man prioritere, at der er mulighed for at udøve forskellige friluftsaktiviteter i befolkningens nære naturområder. Vi opfordrer til, at man anlægger mountainbikespor og planlægger sportsarrangementer i skovene, så de forstyrrer fugle- og dyrelivet mindst muligt," siger Flemming Torp, næstformand i Friluftsrådet.

For eksempel kan ruterne for mountainbikespor planlægges i dialog med Dansk Ornitologisk Forening og andre brugergrupper, og sportsarrangmenter i skovene kan planlægges på steder og tidspunkter, hvor de forstyrrer mindst muligt.

Derudover understreger Friluftsrådet, at der ikke er noget klart billede af, at menneskeskabte forstyrrelser er årsag til rovfuglenes nedgang i Store Dyrehave. Dansk Ornitologisk Forening har tidligere beskrevet, at rovfugle i stigende grad yngler i byområder, hvor der er masser af aktivitet. For eksempel er spurvehøge, musvåger og vandrefalke er begyndt at yngle i Københavnsområdet, og i Berlin holder omkring 100 par duehøge til.

”Hvis den lokale dialog skal suppleres med dialog på nationalt plan om øget rekreativ udnyttelse af statens arealer og de udfordringer, der knytter sig hertil, så stiller Friluftsrådets sig til rådighed, også i forhold til vores egne medlemsorganisationer”, siger Flemming Torp.