Nyhed

På vej mod Danmarks Naturstier

kyststien på bornholm
"Danmarks Naturstier - en omvej værd" lyder overskriften på det udspil, der kom fra regeringen i løbet af efteråret. Men hvad går det ud på og hvordan bliver det til virkelighed?

Det er et højt prioriteret strategisk mål for Friluftsrådet, at Danmark og den danske natur bindes sammen af stier og ruter for friluftsmennesker der vandrer, cykler, rider eller bevæger sig ud i naturen på anden vis. Sammen med KL og Miljøministeriet har Friluftsrådet arbejdet på at udvikle modeller, der kan realisere visionen om et sammenhængende net af naturnære stier, og derfor var det også med stor begejstring, at Friluftsrådet modtog regeringens udspil om Danmarks Naturstier - en omvej værd. 

"Det her kommer til at gøre en stor forskel for danskernes friluftsliv, og vi glæder os rigtigt meget til at komme i gang med arbejdet," sagde Friluftsrådets formand Niels-Christian Levin Hansen, da han i selskab med miljøminister Lea Wermelin og statsminister Mette Frederiksen løftede sløret for visionen i slutningen af september. 

"Den rekreative infrastruktur er af høj kvalitet og er veludbygget for alle brugergrupper i hele landet"
Mål i Friluftsrådets strategi 2021-2024

Men hvad er det, det arbejde går ud på? Foreløbig er der sat 15 millioner af i regeringens forslag til finanslov og otte millioner fra Landsdistriktspuljen i 2023-24 og mens vi venter på at finanslov og forslag vedtages, arbejdes der på at søge private fonde om midler til et stort samlet projekt.

"De statslige midler er første vigtige skridt, men de gør det ikke alene. Derfor er næste skridt at få søge midler andre steder også. Hvis det lykkes, skal vi i gang med at definere de mere konkrete rammer for projektet: hvordan bliver nuværende stier kortlagt, hvor skal data samles, hvordan laver vi en samlet formidling, hvordan udvikler vi en fælles kvalitetsstandard og så videre. Det bliver et spændende og omfattende arbejde, hvor Friluftsrådet vil inddrage friluftsorganisationerne og trække på deres viden, lokale erfaringer og behov for infrastruktur og formidling, ligesom der også ses på internationale erfaringer og mulighederne i Danmark" fortæller Niels-Christian Levin Hansen.   

Fakta om Danmarks Naturstier  

Rekreative og naturnære stier og ruter samles i et nationalt netværk, som gøres mere fintmasket over tid. Der udvikles fælles kvalitetsstandarder for stierne og ruterne i netværket, og data om stier og ruter samles i én database og formidles på en brugervenlig måde. 

Regeringen foreslår, at der øremærkes 4 millioner kroner årligt i 2023-2024 fra Landdistriktspuljen og 5 millioner årligt fra 2023 via Finansloven. (Udspillet Tættere på II, oktober 2021).

Det fremgår af regeringens forslag, at: ”Regeringen ønsker, at der skal etableres et nationalt net af stier og ruter i Danmark. Danmarks naturstier – en omvej værd binder vores natur sammen og skaber sammenhængende naturskønne ruter og ruter til steder med højkvalitetskunst, -kulturarv og -arkitektur i naturen. Samlet set sikrer det god, tilgængelig adgang til naturen og udendørs kulturelle seværdigheder til glæde for et rigt friluftsliv og vores kendskab til naturen. Og det skaber forbindelser mellem naturområder, som sikrer en høj natur- og oplevelsesværdi for borgere og turister.”

 

Sti langs kysten i Nordsjælland
Friluftsrådet har udgivet to rapporter, der sætter fokus på rekreative stier og ruter: 1. Fremtidens stier og ruter og 2. Rekreative ster og ruter - erfaringer fra Tyskland, Holland, Schweiz, UK og Irland.