Nyhed

Overnatning i naturen er et velfærdsgode for alle

Overnatning i naturen skal fortsat være gratis. Alt andet vil være uacceptabelt, mener Friluftsrådet, for vi har allerede betalt for fælles natur og adgang til den via skatten.
The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Friluftsrådet slår fast, at det skal være muligt at overnatte i danske skove uden at have penge op af lommen. Reaktionen kommer efter at Campingrådet, der er medlem af Friluftsrådet, har meldt ud, at muligheden for gratis overnatning i offentlige naturområder er ulige konkurrence med det, campingpladserne tilbyder. Men det er Friluftsrådet lodret uenige i.

”I Danmark har vi i mange år prioriteret at have natur, der er et fælles gode som alle har adgang til. Det betaler vi jo for via skatten. Det sikrer, at alle kan få adgang til at opleve vores lands natur. Det har vi haft i 100 år og det mener vi fortsat, er vigtigt at prioritere”, siger Lars Mortensen.

Han henviser til, at masser af foreninger er afhængige af, at kunne benytte de fælles faciliteter vi har, f.eks. muligheden for at slå lejr i en skov.

Heller ikke Naturstyrelsen er enige i, at lejrpladserne skal privatiseres. Kontorchef i Naturstyrelsen Mads Jensen siger til DR.dk:
”Ligesom vandrestier opfatter vi lejrpladserne, som noget vi stiller til rådighed i naturen til gavn for den danske befolkning”. Læs artikel på DR.dk 

Forskel på camping og vildmarksliv


Friluftsrådet anerkender ikke, at der er tale om et reelt konkurrenceforhold mellem campingpladserne og muligheden for at overnatte i naturen. Det er nemlig ikke nødvendigvis de samme friluftsmennesker, der vælger at overnatte i naturen uden vand, toilet og andre faciliteter som ville vælge at bo på en campingplads side om side med campingvogne, legepladser og opvaskehus.

”At overnatte i naturen er en vildmarksoplevelse, som nogle går specifikt efter. Hvis man ikke kan det i Danmark, er der jo ikke langt til vores nordiske nabolande, hvor Allemandsretten gælder og man frit kan overnatte i naturen. Det ville være ærgerligt, at det ikke er muligt i Danmark, når vi nu har valgt at have fælles natur og gode muligheder for at opleve den døgnet rundt”, siger Lars Mortensen.