Nyhed

Danskerne elsker det blå friluftsliv

Både på Roskilde FJord
Badning, sejlads og en gåtur langs kysten. Et overraskende stort antal mennesker dyrker friluftsliv på eller ved vandet. Det viser en kortlægning af det blå friluftsliv, der understreger behovet for at tænke de rekreative interesser ind i den fysiske planlægning på havet.

Mere end 75 procent af den voksne danske befolkning har deltaget i vandorienteret friluftsliv i Danmark inden for det seneste år. Det blå element - både kyst, hav og sø - spiller således en meget stor rolle for danskernes friluftsliv.  Det slår forskere fra Københavns Universitet fast, efter at have kortlagt danskernes friluftsaktiviteter på og ved havet gennem to store undersøgelser. 

”Det er spændende og rigtig vigtigt at få sat tal på, hvor stor betydning vandet har for friluftsudøverne, og det taler jo et tydeligt sprog: det er afgørende, at vi værner om vores frie og naturskønne kyster og sikrer adgangen til en rig natur også på havet og i søer og åer” siger Lars Mortensen, formand i Friluftsrådet.

Tre fjerdedele dyrker blåt friluftsliv 

Det sætter en tyk streg under, hvor vigtigt det er, at medregne de rekreative aktiviteter, når der arbejdes med fysisk planlægning på vores havområde
Lars Mortensen, formand for Friluftsrådet

Kortlægningen viser blandt andet, at flere end 75 % af de voksne danskere har deltaget i en eller flere typer friluftsliv med vandet som omdrejningspunkt inden for det seneste år. 10 % har holdt sig på land mens 12 % ikke har dyrket nogle friluftsaktiviteter.  

Der er stor bredde i de aktiviteter, vi dyrker: hele 92 forskellige aktiviteter er kortlagt. Ud over gåture, sejlads, roning, lystfiskeri, surfing og naturobservationer indgår aktiviteter som at samle sten, isfiske, jagt, snorkling og fridykning også i undersøgelsen. De mange aktiviteter er samlet i 16 hovedkategorier. 

Infografik over blåt friluftsliv
Grafik, der viser hvilke aktiviteter der er mest udbredt i det blå friluftsliv.

Sandstrand, hav og sø er de naturtyper, flest har dyrket friluftsaktiviteter i på deres seneste tur mens steder som gadekær, moser, friluftsbade og springvand i parker ligger i bunden af listen over de mest populære vandområder. 

Friluftsrådet mener, at kortlægningen er vigtigt at inddrage, når Danmark ifølge et EU-direktiv skal lave en overordnet planlægning af havet, den såkaldte Maritime Fysiske Planlægning inden 2021.

"Når vi ser, hvad havet betyder for folks oplevelser til hverdag og i forhold til turisme, sætter det jo en tyk streg under, hvor vigtigt det er at medtage de rekreative aktiviteter i planlægningen. Den store værdi kan man ikke overse, når man ser på den samlede værdi af havet, og hvilke interesser der er,” siger Lars Mortensen.

Om "Blåt friluftsliv i Danmark"

Kortlægningen er lavet af Berit C. Kaae, Anton Stahl Olofsson og Hélenè Draux fra Institut for geovidenskab og Naturforvaltning, Københavns Universitet og udgivet i foråret 2018. Den omfatter en spørgeundersøgelse med 10.000 respondenter og dataindsamling via www.havfriluftsliv.dk 

Kortlægningen er støttet af Udlodningsmidler til Friluftsliv.