Pressemeddelelse

Ny finanslov er et skridt på vejen mod rigere natur og mere friluftsliv

Det åbne land i Danmark
2 mia. kr. til at udtage landbrugsjord, etablering af en skovfond og penge til urørt skov. Sådan lyder de grønne hovedpunkter i Finansloven 2020. Friluftsrådet glæder sig over de grønne tiltag og melder sig på banen som samarbejdspartner i udmøntningen af aftalen.

”En styrket grøn omstilling” er en af de centrale overskrifter i Finansloven for 2020, som regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet har indgået aftale om. Her bliver der blandt andet afsat 2 mia. kr. til udtagning af landbrugsjord frem mod 2030, etablering af en skovfond, der skal skabe mulighed for frivillig finansiering af skovinitiativer, og 20 mio. kr. til urørt skov.

Det er vigtigt, at vi holder fast i, at det er projekter, der inddrager flest muligt forskellige interesser, der skaber størst mulig samfundsværdi. Friluftslivet skal tænkes med, når vi udlægger nye naturområder.
Niels-Christian Levin Hansen, formand for Friluftsrådet

Friluftsrådet hilser de grønne tiltag velkomne. Særligt midlerne til udtagning af landbrugsjord kan komme til at få stor betydning for det danske landskab og mulighederne for at dyrke friluftsliv, vurderer Friluftsrådet.

”Vi er meget tilfredse med, at en omfattende jordreform i Danmark med den nye finanslov er rykket et skridt nærmere. Det er vigtigt, at vi holder fast i, at det er projekter, der inddrager flest muligt forskellige interesser, der skaber størst mulig samfundsværdi. Friluftslivet skal tænkes med, når vi udlægger nye naturområder,” siger Niels-Christian Levin Hansen, formand for Friluftsrådet.

Friluftsrådet opfordrer således til, at udtagningen af landbrugsjord sker efter den model som er blevet udviklet og afprøvet af Collective Impact. Her bliver et områdes potentiale vurderet ud fra seks forskellige faktorer: Natur, miljø, friluftsliv, klima, økonomi og udvikling.

Skovfond skal skabe naturglæde

Friluftsrådet er også glade for udmeldingen om, at civilsamfundet bliver inddraget i udviklingen af en model for en ny skovfond. Skovfonden skal muliggøre frivillig finansiering af skovinitiativer som for eksempel skovrejsning og udtagning af kultstofrig landbrugsjord. Som paraply for 83 organisationer, der beskæftiger sig med natur og friluftsliv, byder Friluftsrådet sig til som samarbejdspartner.

”Den nye skovfond kan være et redskab til at styrke det folkelige engagement i naturen, og her spiller civilsamfundet en vigtig rolle. Vi tror, at man er mere tilbøjelig til at passe på naturen, hvis man har mulighed for at opleve den på tæt hold og kan mærke glæden, roen og det sociale fællesskab, den giver os. Derfor skal fondens aktiviteter også knyttes an til civilsamfundet,” siger Niels-Christian Levin Hansen, formand for Friluftsrådet.

Urørt skov og cyklisme

De politiske parter bag Finansloven 2020 har også sat 20 mio. kroner af til urørt skov på statslige arealer for at øge naturens kvalitet. Også det tager Friluftsrådet godt imod, da urørt skov er et vigtigt virkemiddel til at standse biodiversitetskrisen.

Derudover er der også godt nyt til cyklisterne. I Finansloven er der afsat 50 mio. kr. til en pulje til kommunale cykelprojekter med kommunal medfinansiering på 50 procent. Det betyder en samlet investering på 100 mio. kr. i anlægsprojekter, der fremmer cyklisme.