Nyhed

Naturzoner skal også være for mennesker

Landskabsbillede Thy
Naturzoner i Danmark skal have et dobbelt formål, så de både fremmer biodiversiteten og danskernes mulighed for at opleve naturen. Hvis befolkningen har et nært forhold til naturen, er de også mere tilbøjelige til at passe godt på den, lød det fra Friluftsrådet i en debat om naturzoner på Naturmødet Online.

Naturzoner skal både sikre en rig natur og gode naturoplevelser. Biodiversitet, natur og friluftsliv kan sagtens gå hånd i hånd.

 Sådan lød det fra Friluftsrådets formand Niels-Christian Levin Hansen i en debat om naturzoner på Naturmødet Online.

Ud over Friluftsrådets formand deltog miljøordfører Mette Gjerskov fra Socialdemokratiet, miljøordfører Jakob Jensen fra Venstre, Lone Andersen fra Landbrug & Fødevarer, Maria Reumert Gjerding fra Danmarks Naturfredningsforening og Rasmus Ejrnæs fra Aarhus Universitet.

Oplevelser skaber opbakning

I debatten understregede Friluftsrådets formand, at der er behov for at vende den triste udvikling for den danske natur, og at naturzoner kan være en del af løsningen. Det er dog vigtigt, at naturzonerne både skaber gode forudsætninger for naturen og for befolkningens mulighed for at opleve den, mener Friluftsrådet. Ved at give befolkningen gode muligheder for at opleve naturen og dyrke friluftsliv, kan man øge folks opmærksomhed på naturindsatserne og dermed også hjælpe naturen på langt sigt.

”Vi synes, at naturzoner er en rigtig god ide, som kan styrke vores hårdt trængte natur. Hvis vi samtidig får skabt gode muligheder for, at befolkningen kan komme ud og opleve den smukke natur og dyrke forskellige former for aktiviteter i den, så tror vi, at endnu flere vil få øjnene op for, hvor vigtigt det er, at vi passer godt på naturen,” siger Niels-Christian Levin Hansen, formand for Friluftsrådet. Der var opbakning fra Danmarks Naturfredningsforening til at folk skal kunne komme ud og opleve naturen. 

Ikke behov for generelle regler

Flere forskere bakker op om, at langt det meste friluftsliv er helt uproblematisk i forhold til naturen. Derfor er der heller ikke behov for at lave generelle regler, som ekskluderer friluftslivet fra naturzonerne.

”Vi skal have mest muligt ud af naturzonerne, og det får vi kun, hvis befolkningen også får glæde af dem. Der hvor der er behov for særlige hensyn, kan man gennem fleksibel planlægning sørge for, at naturen ikke lider overlast, men der er ikke behov for generelle regler, der ekskluderer friluftsliv fra naturzoner,” siger Niels-Christian Levin Hansen.

Man behøver ikke nødvendigvis kunne dyrke alle aktiviteter overalt og på alle tider, men det er ganske få aktiviteter som har dokumenteret negativ betydning for naturen, påpeger Niels-Christian Levin Hansen. Lovgivningen rummer allerede mulighed for at regulere de aktiviteter, som kan belaste naturen, så der er ikke behov for nye eller særlige regler i forhold til naturzoner.

Debatten foregik online på Facebook med spørgsmål fra deltagere undervejs. Den kan genses på Naturmødets hjemmeside. eller Facebook.