Nyhed

Naturpolitik skal skabe rigere natur og bedre friluftsliv

Udsigt over Flyndersø
Natur og friluftsliv er tæt forbundet. En rig natur skaber mulighed for gode og varierede friluftsoplevelser, og friluftsliv er med til at knytte os tættere til naturen. Friluftsrådets bestyrelse har vedtaget en naturpolitik, som fremmer rig natur og et godt friluftsliv.

Naturen er en grundlæggende forudsætning for friluftslivet. Omvendt styrker friluftsliv vores forhold til naturen og giver os lyst til at passe godt på den. En ny naturpolitik, som Friluftsrådets bestyrelse har vedtaget, udfolder, hvordan naturen kan udvikles, så vi får en rigere natur med plads til mere og bedre friluftsliv. 

Hver en sætning er blevet vendt og drejet mere end en gang, men det betyder også, at resultatet er godt afstemt og har bred opbakning.
Niels-Christian Levin Hansen, formand for Friluftsrådet

Naturpolitikken opstiller fem overordnede principper, som fremover vil være styrende for Friluftsrådets synspunkter til naturpolitiske emner. 

De fem principper er:

  1. Friluftsliv: Naturen skal være åben og tilgængelig for alle. Åben og tilgængelig natur giver gode muligheder for at opleve naturen.
  2. Naturforståelse: Alle skal have viden om og forståelse for naturen. Viden og naturforståelse giver rigere friluftsoplevelser, lyst til at passe på naturen og til at bruge den på et bæredygtigt grundlag.
  3. Plads til natur: Der skal være plads til en rig og sammenhængende natur. Mere natur giver mere plads til friluftsliv og naturoplevelser for flere mennesker.
  4. Kvalitet af natur: Naturen skal være rig og mangfoldig. En mangfoldig natur, der er rig på arter, landskabs- og naturtyper giver et rigt og varieret friluftsliv.
  5. Fordeling af natur: Naturen skal være for hele Danmarks befolkning. Alle skal have mulighed for friluftsliv.

Ud over de fem principper, der udfoldes i naturpolitikken, bliver der også redegjort for Friluftsrådets natursyn og holdning til overordnede rammevilkår, som har betydning for udviklingen af natur i Danmark.

Godt grundlag for politisk arbejde

Friluftsrådets formand, Niels-Christian Levin Hansen, glæder sig over, at naturpolitikken nu kan sætte retning for Friluftsrådets arbejde med naturpolitiske emner.

”Naturen er en grundlæggende forudsætning for friluftslivet. Derfor er det vigtigt, at Friluftsrådet forholder sig aktivt til naturen, og at vi kan komme med seriøse og konstruktive anbefalinger til, hvordan den kan udvikles,” siger Niels-Christian Levin Hansen, formand for Friluftsrådet.

Naturpolitikken er udviklet over det seneste halvandet år, hvor et udvalg under Friluftsrådets bestyrelse har arbejdet med området, ligesom Friluftsrådets medlemsorganisationer også løbende er blevet inddraget i arbejdet. 

”Det er ingen enkel opgave for en paraplyorganisation med 82 meget forskellige medlemsorganisationer at udvikle en fælles politik på så stort og vigtigt et område, som natur. Hver en sætning er blevet vendt og drejet mere end en gang, men det betyder også, at resultatet er godt afstemt og har bred opbakning. Forhåbentlig vil naturpolitikken derfor kunne udgøre grundstenen for vores arbejde med natur mange år frem i tiden,” siger Niels-Christian Levin Hansen.

Læs naturpolitikken her

Bær i Naturpark Åmosen
At formulere en naturpolitik i en paraplyorganisation med 82 medlemmer er ikke en enkel opgave. Men udover at være et solidt grundlag for Friluftsrådets arbejde på naturområdet, kan naturpolitikken også være en påmindelse om den vision, som vi alle er sammen om: Friluftsliv for alle i en rig natur på et bæredygtigt grundlag.