Nyhed

Naturen skaber venskaber på tværs af kulturer

Syriske børn
Oplevelser i naturen skal styrke syriske børns forhold til den danske natur og skabe fællesskaber på tværs af kulturer i anledning af Vores Natur. De tre fonde bag Vores Natur og Udlodningsmidler til Friluftsliv har bevilliget 34.000 kroner til Dansk-Syrisk Kulturforening.

Frisk luft og natur på tværs af kulturer er noget af det, som børn og unge fremover kan få glæde af i Rudersdal. Syriske flygtningebørn er normalt ikke aktive i naturen på lige fod med deres danske klassekammerater. Derfor vil Dansk-Syrisk Kulturforening skabe sanselige naturoplevelser for børnene, der gør dem opmærksomme på naturen på en ny måde samt giver dem en følelse af ejerskab og ansvar over for naturen. 

Der er omkring 400 syriske flygtninge til Rudersdal Kommune. Den lokale ildsjæl Nada Naanaah, der selv har syrisk baggrund, har derfor oprettet Dansk-Syrisk Kulturforening, der har til formål at skabe gode sociale relationer mellem syriske flygtninge og danske borgere gennem naturen.

”De syriske børn har godt af at komme ud i naturen. Det gavner immunforsvaret, helbredet og børnenes mentale sundhed at opholde sig i naturen. Derudover kan projektet åbne døre til foreningslivet for de syriske børn. Projektet skaber også en platform, hvor børnene møder danske børn uden for skolen og får mulighed for nye venskaber med danske børn,” fortæller Nada Naanaah, initiativtager til projektet og projektansvarlign.  

Forholdet til naturen er centralt

Naturen skal agere en fælles platform, hvor den danske og syriske kultur kan mødes. Naturen er et fælles rum, hvor børnegrupper kan mødes i naturens åbne rammer og få dejlige fællesoplevelser som eksempelvis madlavning, overnatning, blomsterjagt og udeleg på tværs af kulturer.

Nadi billede

Projektet har lige nu kontakt til den lokale spejdergruppe Holte spejder og Trørøds Spejder, hvor de syriske børn skal med på spejdertur

”Vi har aftalt med Holte Spejder, at 12 syriske flygtningebørn og to frivillige voksne fra Dansk-Syrisk Kulturforening overnatter en overnatning i naturen sammen med ca. 20 danske spejder børn i slutningen af april. Vi har også aftalt med Trørød Spejderne, at de laver en weekendovernatning, hvor de inviterer de danske spejderbørn og vi deltager med 12 syriske børn og to frivillige voksne fra Dansk-Syrisk Kulturforening,” siger Nada Naanaah.

Foreningen har lige nu faste undervisningstilbud og sociale arrangementer for de syriske børn, men de frivillige bag glæder sig til at kunne udbyde endnu flere tilbud. Foreningens mange samarbejderspartnere, som lige nu tæller spejderforeninger, billedskoler og mange forskellige frivillige har taget positivt mod projektet.

Vores Natur er en støtte og inspirationskilde

2020 bliver naturens år på DR - året hvor hele befolkningen skal ud opleve naturen gennem projektet Vores Natur, der er et partnerskab mellem DR, Naturstyrelsen, Friluftsrådet og Danske Naturhistoriske Museer. 

"Vi syntes, at Vores Natur er et helt fantastisk og meget vigtigt projekt. Naturen er vigtig og i disse tider med klimaforandringer og pres på naturens ressourcer, er det bydende nødvendigt med projekter som Vores Natur.  Projektet vil lære både de syriske børn og de voksne syriske frivillige, at naturen også er deres. Overordnet kan naturen i Danmark give gode oplevelser, gavne integration og  almen sundhed samt give deltagerne viden om hvor vigtigt det er at vi passer på naturen fremadrettet," fortæller Nada Naanaah.

Dansk Syrisk Kulturforening har fået 34.000 kroner i støtte fra Vores Natur-puljen, som Udlodningsmidler til Friluftsliv, Nordea-fonden, AAGE V. JENSEN NATURFOND og 15. Juni Fonden står bag. Støtten varmer også hos Nada Naanaah, der ikke havde set projektet realiseret uden støtten.

"Vi havde ikke kunne realisere projektet uden jeres tilskud, da vores forening har meget begrænsede midler, der kun rækker til faste aktiviteter i foreningen. Alt arbejde i foreningen er frivilligbaseret. Vi har desuden været to personer, der har brugt mange timer på forberedelse af projektansøgning og møder med lokale foreninger, som alt sammen havde været spildt, hvis ikke vi havde fået pengene," siger Nada Naanaah.