Nyhed

Naturen bringer far og børn tættere sammen

Far og datter i naturen
Projektet ”Med far i Naturen” har fået fædre over hele landet ud med deres børn. Projektet er støttet af Udlodningsmidler til Friluftsliv, og gevinsten er mere nærvær, naturforståelse og glæde ved at være aktiv i naturen sammen.

Skattejagt i mørket. Svampeworkshop. Natur-kunstworkshop. Babyvandring. Frisbeegolf. Brød på bål. Og kanotur med overnatning i vildmarken.  

Forum for Mænds Sundhed modtog sidste år 340.000 kr. fra Udlodningsmidler til Friluftsliv til projektet ”Med Far i Naturen”, der gennem aktiviteter som blandt andet disse skulle få flere fædre til at drage ud under åben himmel med deres børn.

Ved at trykke play accepterer du cookies fra ekstern video-leverandør

Formålet var at styrke relationen mellem fædre og deres børn fra 0 til 8 år ved at være i naturen sammen.  

Samtidig skulle det få især ikke-naturvante fædre med små børn til at få mere mod på at bruge naturen aktivt ved at give dem inspiration og kendskab til naturen og hvad man kan opleve i den.

De konkrete aktiviteter i projektet spænder vidt og er fordelt over hele landet, fra Stevns til Skanderborg, og fra engangsoplevelser til forløb over flere gange.

Samt over flere dage i form af en kanotur under underskriften ”Med Far alene i Vildmarken”.

Vildmarksturen var arrangeret i samarbejde med Natur-og Ungdom og Bevæg dig for livet og foregik på Gudenåen i to dage i efterårsferien, hvor 13 børn i alderen 3-8 år og deres fædre tog ud i den jyske natur.

Uden mødre, for projektet er også sat i verden for at komme væk fra den oplevelse, mange fædre har af, at en del aktiviteter henvendt til forældre med småbørn er målrettet mødre.

Fedt med alenetid med far

Ifølge Pernille Folkmann Hansen, projektmedarbejder på Med Far i Naturen, har projektet indtil videre været en succes og levet op til målet om at skabe mere sammenhold mellem far og barn.

Både for de fædre og børn, der var vildmarken i kano, og for dem, der har deltaget i nogle af de andre aktiviteter.

”Erfaringen fra projektet er, at stort set alle børn syntes, det er fedt at være ude og lave noget aktivt med far," siger Pernille Folkmann Hansen. 

Det var det sjoveste, jeg nogensinde har prøvet, og vi kunne godt have brugt mere tid.
Barn om natur-kunst workshop på Kunsten i Aalborg

 ”Det har været gennemgående i tilbagemeldingerne, at det allervigtigste for både børnene og fædrene er at få mulighed for at få tid sammen udendørs i naturen. Selve indholdet i aktiviteterne har været underordnede, så længe det giver en mulighed for nærvær. De deltagende fædre er derudover kommet med klare tilbagemeldinger om, at de i høj grad har lyst til at deltage i aktiviteter i naturen en anden gang,” siger Pernille Folkmann Hansen.

Bliv inspireret til at lave aktiviteter

Aktiviteterne i projektet Med Far i Naturen er udviklet sammen med lokale samarbejdspartnere som
friluftsforeninger, museer eller andre relevante naturformidlere, og projektgruppen har oplevet en stor interesse fra samarbejdspartnerne. 

”De giver udtryk for, at fædre og børn er en interessant målgruppe at lave aktiviteter for. For eksempel oplever museer, at børnene ofte kommer på besøg med deres bedsteforældre og mødre og knapt så tit med deres fædre. Det vil vi gerne lave om på”, siger Pernille Folkmann Hansen og fortsætter:

”Vi vil meget gerne inspirere til aktiviteter. For vi har i projektet også erfaret, at det kun er fantasien, der sætter grænser for, hvad far og barn kan lave i naturen. Der er rigtig mange muligheder for aktiviteter derude.”

 

Projektet "Med Far i Naturen" er støttet af Friluftsrådet med Udlodningsmidler til Friluftsliv samt medfinansieret af Nordea-fonden. Det løber til slutningen af april 2021. 

Er du far og vil gerne i naturen med dine mindre børn? Se nogle af de aktiviteter, I kan lave sammen

Far og datter på cykeltur i Naturpark Nissum Fjord
Projektet "Med far i naturen" vil gøre oplevelser og aktiviteter i naturen tilgængelige og attraktive for fædre med småbørn i alderen 0-6 år. Målet er at bringe far og barn tættere på hinanden.