Nyhed

Nationalpark Skjoldungernes Land styrker børns viden om natur, kultur og historie

Børn ved vand
I foråret 2019 fik Nationalpark Skjoldungernes Land tilskud på 1 million kroner til projektet "Bliv Skjoldunge". Projektet udvikler en undervisningsindsats, der skal styrke 3.-7. klassers viden om egnens kultur, natur og historie gennem ekspeditioner ud i nationalparkens natur og kultur

Børn og unge i Roskilde, Lejre og Frederiksund kan se frem til at få en øget viden om deres lokale områder gennem naturen. Friluftsrådet bevilligede i 2019 en million kroner fra Udlodningsmidler til Friluftsliv til et projekt, der skal udvikle en model for, hvordan eksempelvis en nationalpark kan ruste området børn til at leve gode liv og skabe en bæredygtig fremtid forankret i deres egns natur, kultur og historie.

”De børn, som vokser op i nationalparken, skal lære deres egn at kende. Visionen er, at nationalparkens natur, kultur og fællesskaber kan ruste alle nationalparkens børn til at leve sundere, klogere, gladere liv præget af handlekompetence, kreativitet, innovationskraft og fremsyn,” fortæller Malene Bendix, projektleder og formidlingskoordinator i Nationalpark Skjoldungernes Land.

Børn og unge skal ud i naturen

"Bliv Skjoldunge" tilbyder 3.-7. klasser i Roskilde, Lejre og Frederikssund Kommuner at tage på ekspedition ud til særlige natur- og kulturhistoriske perler i nationalparken – og undersøge dem med hele kroppen i spil.

Til hver tur er knyttet en formidler, et besøgssted eller en lokal forening, som står for formidling på stedet i samarbejde med læreren. Turen skal på en gang give børnene vigtige oplevelser, erfaringer, læring og viden – og samtidig fungere som kurser, der giver lærerne mod på at arbejde med udeskole til hverdag og bruge nationalparken som klasseværelse. Alle fag er involveret, men projektet lægger særlig vægt på naturfag og historie.

De børn, som vokser op i nationalparken, skal lære deres egn at kende. Visionen er, at nationalparkens natur, kultur og fællesskaber kan ruste alle nationalparkens børn til at leve sundere, klogere, gladere liv
Malene Bendix, projektleder og formidlingskoordinator, Nationalpark Skjoldungernes Land

Skoleåret 2019/2020 er første pilotår, hvor projektet i efteråret og foråret gennemføre cirka 25 pilotture med pilotklasser fra Lejre Kommune og Frederikssund Kommune. Herudover arbejdes der på at udvikle pilotmaterialer, som lærer og klasse kan bruge til forberedelse og bearbejdning af turen på skolen.

”Efterårets Bliv Skjoldunge-ekspeditioner er blevet evalueret med lærerne – og alle er meget glade for turene og kommer også med ideer, som vi kan bringe med ind i udviklingen,” fortæller Malene Bendix. 

Missing indholdselement.