Pressemeddelelse

Miljøkatastrofe i Filsø understreger behov for nytænkning

Fugletårn ved Filsø i Naturpark Vesterhavet
Omkring 80 tons fisk har vendt bugen opad på grund af ildsvind i Filsø Søndersø i Naturpark Vesterhavet. Friluftsrådet mener, at det bør være en øjenåbner for politikerne i forhold til, hvordan vi kan passe bedre på naturen.
Bro i Filsø Naturpark Vesterhavet

En sand miljøkatastrofe har ramt Naturpark Vesterhavet. På få dage er fiskelivet i den sydlige del af Filsø blevet fuldstændig udryddet på grund af iltsvind. Omkring 80 tons fisk, heriblandt 1200 gedder, er døde, vurderer forskere fra Københavns Universitet, som har fulgt udviklingen af vandmiljøet i Filsø. 

Hvis vi skal sikre en rig natur og gode muligheder for friluftslivet, så skal man fra politisk side skabe incitament til at omdanne nogle af de ineffektive, lavtliggende landbrugsarealer til natur.
Lars Mortensen, formand for Friluftsrådet

Det massive iltsvind skyldes ifølge forskerne fra Københavns Universitet, at store mængder organisk materialer fra dræn i oplandet er blevet skyllet ud i Filsø efter et skybrud i slutningen af juli. Kombinationen af sommerens tørke, et skybrud og nærringsstoffer fra de omkringliggende landbrug har vist sig at være fatal for naturgenopretningen i Filsø Søndersø. 

”Det er en katastrofe, som bør være en øjenåbner for, hvordan vi forvalter naturområder i forhold til landbruget. Vi er nødt til at tænke nyt, så mange års investeringer i naturgenopretning ikke regner væk på få dage på grund af udledning fra landbruget,” siger Lars Mortensen, formand for Friluftsrådet og fortsætter:

”Filsø har været alletiders succeshistorie i forhold til, hvordan man kan omdanne landsbrugsareal til en sand naturperle med masser af friluftsaktiviteter. Derfor skær det i hjertet at se fiskelivet i den sydlige del af søen blive fuldstændig udraderet,” siger Lars Mortensen.

Giv erstatning til landmænd 

Det er ikke kun Filsø, at vandmiljøet halter. Også Mariager Fjord, dele af Limfjorden og flere steder i det sydfynske øhav har været ramt af kraftigt iltsvind i løbet af sommeren. Derfor er der behov for en national indsats, understreger Friluftsrådet. Konkret peger Friluftsrådet på, at politikerne for eksempel kan gribe til værktøjer til multifunktionel jordfordeling, som kan skabe rammer for en bedre udnyttelse af landskabet.  

Friluftsrådet har været involveret i en række udviklingsprojekter i regi af Collective Impact, og erfaringerne viser, at der er potentiale for en bedre fordeling af jorden, som kan skabe mere sammenhængende natur og øge biodiversiteten. Det kræver dog, at der fra politisk side indføres erstatningsordninger for landmænd, der ønsker at omlægge landsbrugsarealer til naturområder.

”Det er let at skyde skylden på de usædvanlige vejrforhold, men det er blot et vilkår, vi må tage højde for nu. Hvis vi skal sikre en rig natur og gode muligheder for friluftslivet, så skal man fra politisk side skabe incitament til at omdanne nogle af de ineffektive, lavtliggende landbrugsarealer til natur,” siger Lars Mortensen.

Filsø blev tidligere brugt til landbrug, indtil Aage V. Jensens Fond overtog området i 2010 og genetablerede søen. Siden der udviklet sig et rigt fugle- og fiskeliv i og omkring søen, og det er et yndet udflugtsmål for både lokale og turister i området. 

Forstå multifunktionel jordfordeling på to minutter