Nyhed

Midler til friluftsliv får liv i kommunerne

Vejle, Syddjurs, Faaborg-Midtfyn og Viborg Kommuner er blandt de kommuner, som får støtte til flest friluftsprojekter fra udlodningsmidler til friluftsliv fra Friluftsrådet. Midlerne er med til at skabe nye muligheder for foreninger og borgere i kommunerne.
The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
Foto: Vejle Kommune

Når kommuner og lokale foreninger sætter gang i projekter, der udvikler friluftslivet og giver nye muligheder for at opleve naturen, så kan de få en økonomisk håndsrækning fra Friluftsrådets udlodningsmidler til friluftsliv. Friluftsrådets midler til friluftsliv er dermed med til at fremme den lokale udvikling af friluftsliv i kommuner over hele landet.

Friluftsrådet har lavet en opgørelse over, hvor i landet der er givet tilskud til projekter i perioden 1. januar 2010- 1. juli 2016. Den viser, at der især er mange projekter i Vejle, Syddjurs, Faaborg-Midtfyn og Viborg Kommuner, der har fået tilskud.

"Vi har en fantastisk natur i Vejle Kommune. Men det er ikke nok. Det er vigtigt, at der foregår en masse gode aktiviteter, som trækker borgerne ud i naturen. Jeg er derfor stolt over, at vi fører listen med hele 102 meget forskellige projekter fordelt over hele kommunen," siger borgmester Arne Sigtenbjerggaard (V).

Undersøgelser viser, at borgerne i Vejle Kommune bruger naturen meget mere end andre danskere, og Vejle Kommune er derfor også glade for titlen: Danmarks Friluftskommune 2016.

"Et af de nyeste tiltag er en mountainbikerute i Vejle Nørreskov, skabt i samarbejde med mountainbike-foreningerne i området, som er blevet en kæmpe succes. Men uden penge fra Friluftsrådet var mange af aktiviteterne ikke blevet til noget," understreger borgmesteren.

Forhandlinger om midler i gang

I øjeblikket er regeringen i gang med forhandlinger om, hvordan overskuddet af Dansk Lotteri Spil og Det Danske Klasselotteri for fremtiden skal fordeles. Her opfordrer Friluftsrådet til, at regeringen har blik for, at udlodningsmidler til friluftsliv kommer foreningslivet til gode på lige fod med de tilskud, der gives til idrætsorganisationerne.

"Vi er glade for, at regeringen i det nye regeringsgrundlag skriver, at man vil styrke det frie foreningsliv. Vi håber bare, at man også husker på, at friluftsliv også i høj grad er foreningsbaseret, og at udlodningsmidlerne til friluftsliv kommer mange lokale fællesskaber rundt omkring i landet til gode," siger Lars Mortensen, formand for Friluftsrådet.

Udlodningsmidler til friluftsliv
  • Friluftsrådet modtager og fordeler Miljø- og Fødevareministeriets udlodningsmidler til friluftsliv, som udgør 3,39% af statens udlodningsmidler.
     
  • Friluftsrådet uddeler ca. 60 mio. om året. Blandt andet får foreningerne økonomisk støtte til deres friluftsprojekter, og kommuner får tilskud til at etablere friluftsfaciliteter, der kommer alle borgere til gavn.

Top 5 over tilskud til projekter

Liste over hvor i landet, der er givet tilskud til flest projekter i perioden 1. januar 2010- 1. juli 2016. De fire storbykommuner, København, Odense, Århus og Aalborg er undtaget fra opgørelsen. Tilskuddene er givet til kommuner, foreninger, institutioner, borgergrupper e.l.

1. Vejle Kommune: 102 projekter -7.410.050 kr.

2. Syddjurs Kommune: 80 projekter: 10.556.900 kr.

3. Faaborg-Midtfyn Kommune: 76 projekter: 4.951.100

4. Viborg Kommune: 68 projekter: 3.732.500 kr.

5. Skanderborg Kommune: 65 projekter -5.673.600 kr.

6. Vordingborg Kommune: 65 projekter -3.979.100 kr.

7. Herning Kommune: 65 projekter -2.622.200 kr.