Nyhed

Mere friluftsliv og færre motorsave i Naturstyrelsens nye vision

efterår i Gribskov
Mere og bedre natur og gode rammer for friluftsliv er kommet øverst på dagsordenen i Naturstyrelsens nye vision. Til gengæld bliver træproduktion nedprioriteret. I Friluftsrådet er man glad for, at friluftsliv får en mere central plads i Naturstyrelsens arbejde.

Færre motorsave og mere natur og friluftsliv. Sådan kan man opsummere Naturstyrelsens nye vision, som netop er blevet offentliggjort. I den nye vision for forvaltningen af de statslige naturområder bliver der lagt vægt på udviklingen af mere og rigere natur samt gode rammer for friluftsliv. Til gengæld er træproduktion blevet nedprioriteret.

- De statsejede natur- og skovarealer rummer en stor del af vores mest værdifulde natur. Naturstyrelsen forvalter dermed en vigtig arv på vegne af fællesskabet. Den nye vision betyder, at Naturstyrelsen i endnu højere grad får til opgave at øge biodiversiteten og skabe flere muligheder for et rigt og aktivt friluftsliv. Vi bevæger os fra at tænke motorsavene først til at tænke naturen og friluftslivet først, siger miljøminister Lea Wermelin.

Naturoplevelser for alle

De urørte skove kommer til at udgøre en betydelig del af de statslige naturområder, især i Østdanmark, så det er rigtig vigtigt, at man stadig kan arrangere orienteringsløb, spejderlejr eller dyrke andre former for organiseret friluftsliv der.
Winni Grosbøll, direktør i Friluftsrådet

Friluftsrådet bakker op om omstillingen af Naturstyrelsens arbejde og den vægt der bliver lagt på at skabe gode muligheder for friluftsliv og nye naturoplevelser for befolkningen.

”Det er godt at se, at Naturstyrelsen har fokus på at fastholde og udvikle gode muligheder for naturoplevelser og friluftsliv for hele befolkningen, især børn og unge, og borgere, der ikke er vant til at komme ud i naturen. Vi skal have naturen ind under huden fra vi er helt små, og her spiller Naturstyrelsen en vigtig rolle,” siger Winni Grosbøll, direktør i Friluftsrådet.

I Friluftsrådet glæder man sig blandt andet over Naturstyrelsens målsætning om at der skal være statslige naturområder og mulighed for friluftsliv for alle borgere i alle dele af landet, og at alle borgere i Danmark har kort afstand til et større statsligt naturområde over 50 hektar.

Blandt andet skal statens naturområder skabe mulighed for, at børn og unge tidligt får gode oplevelser i naturen. Derudover er det en målsætning, at skabe mere plads til naturen og tilbyde borgerne flere steder med naturoplevelser gennem skovrejsning og naturgenopretning. 

Hensyn til friluftsliv i urørt skov 

I Naturstyrelsens vision bliver det også fremhævet, at de urørte skove skal give borgerne gode naturoplevelser og muligheder for friluftsliv. Friluftsrådet er også glad for, at Naturstyrelsen i visionen sidestiller hensynet til det aktive og organiserede friluftsliv med hensynet til biodiversiteten.

”Vi er glade for, at der tages hensyn til det aktive og organiserede friluftsliv på lige fod med biodiversiteten i de urørte skove. De urørte skove kommer til at udgøre en betydelig del af de statslige naturområder, især i Østdanmark, så det er rigtig vigtigt, at man stadig kan arrangere orienteringsløb, spejderlejr eller dyrke andre former for organiseret friluftsliv der,” siger Winni Grosbøll, direktør i Friluftsrådet. 

Der kommer til at være op mod 60.000 hektar urørt skov uden for naturnationalparkerne.

Læs mere om Naturstyrelsens nye vision

Naturstyrelsens formål

I Naturbeskyttelsesloven, der sætter rammerne for Naturstyrelsens arbejde, er der tre ligestillede formål:

  1. at beskytte naturen med dens bestand af vilde dyr og planter og de landskabelige, kulturhistoriske, naturvidenskabelige og undervisningsmæssige værdier,
  2. at forbedre, genoprette eller udvikle områder, der er af betydning for vilde dyr og planter og for landskabelige og kulturhistoriske interesser, og
  3. at give befolkningen adgang til at færdes og opholde sig i naturen samt forbedre mulighederne for friluftslivet.

Derudover fremgår det, at der skal lægges vægt på den betydning, som et naturområde kan have for befolkningen på grund af sin beliggenhed.

 

Kontakt
Johan Husfeldt
Politisk konsulent
40 33 21 67