Høringssvar

Høringssvar: ændring af lov om naturbeskyttelse

Sommer og forår skov
Ændringen af lov om naturbeskyttelse med et forbud mod sprøjtning, gødskning og omlægning af § 3-beskyttede arealer gennemføres med henblik på at skabe bedre levesteder og livsbetingelser for vilde dyr og planter og dermed styrke biodiversiteten i de beskyttede naturområder, der i dag har en drift med sprøjtning, gødskning og/eller omlægning.

Friluftsrådet bakker op om den foreslåede lovændring, da forslaget vil være med til at skabe en rigere og mere varieret natur, som igen kan understøtte et rigt og varieret friluftsliv for flere danskere. For eksempel kan det forbedre danskernes almindelige friluftsliv ved strand og kyst, der er den næstmest besøgte naturtype i Danmark.

I opbakningen til lovændringen lægger Friluftsrådet vægt på, at forslaget er et skridt i den rigtige retning for at skabe mere og bedre natur i Danmark. Friluftsrådets bemærker dog også, at der er tale om et lille skridt i den rigtige retning. Lovændringen vil således kun berøre ca. 0,9 procent af det danske landareal, og der vil derfor være behov for mere ambitiøse indsatser, der kan skabe de nødvendige markante forbedringer for naturen og friluftslivet i Danmark.

Den 12. maj 2020 var Friluftsrådet medunderskriver af et indlæg fra Det Grønne Kontaktudvalg, hvor en række grønne organisationer i Det Grønne Kontaktudvalg og tager til genmæle over for landbruget og forskeres kritik af regeringens forbud mod at sprøjte, gødske og pløje i § 3-beskyttet natur.