Nyhed

Friluftsrådet: Vi har brug for mere bynær natur

Køer på fælleden i Naturpark Amager
Ifølge en ny undersøgelse fra Bolius og Realdania øger så lidt som en daglig gåtur i naturen vores livskvalitet betragteligt. Men især i de større byer kan der være langt til naturen, så vi har brug for mere bynær natur, mener Friluftsrådet.

Der er mange faktorer i spil, når vi danskere vælger, hvor vi skal eller gerne vil bo. 

Prisen på boligen, job eller uddannelse tæt på, venner og familie i nærheden, byliv lige udenfor døren - og så nærhed til naturen. At have adresse tæt på naturen er den absolut  vigtigste årsag til, at mange af os bor, hvor vi bor. 

Det viser den årlige undersøgelse ’Danskerne i det byggede miljø’, som Realdania og Videncentret Bolius står bag. Ifølge den har 13,6 procent af danskerne valgt bopæl efter nærheden til naturen. 

Det samme billede tegner sig for vores krav til en eventuelt kommende bopæl.

Ren luft og nærhed til grønne områder er de to vigtigste parametre, når vi skal beslutte, hvor vi vil flytte hen. Helt præcis er henholdsvis ren luft og nærhed til grønne områder vigtigt for 79,2 og 78,8 procent af os. På en tredjeplads kommer tryghed mod at blive udsat for kriminalitet, som 72,3 procent af os vægter højt. 

Vi kan eller vil ikke alle sammen bo på landet, så der er brug for at tænke mere natur ind i byplanlægningen i især de større byer, så man nemt kan komme ud og få de gode effekter, der følger med at være i naturen. 
Winni Grosbøll, direktør i Friluftsrådet

Den store fokus på naturen i valg af bopæl er ikke så underligt, for undersøgelsen viser også, at flere og flere af os bruger vores natur, og at der er en tydelig sammenhæng mellem ture ud under åben himmel og oplevelsen af livskvalitet. 

På en skala fra 1-10 ligger den oplevede livskvalitet på knapt 8 for dem, der bruger naturen dagligt eller næsten dagligt. For dem, der aldrig bruger den, får oplevelsen af livskvalitet et 6-tal på skalaen.  

Mere natur i byerne

Friluftsrådet har lavet flere undersøgelser, der også påviser naturens betydning for livskvaliteten. Blandt andet rapporten Danskernes Friluftsliv fra 2017, som over 9.000 mennesker deltog i, og som viste, at 3 ud af 4 af os bliver gladere af at være ude og dyrke friluftsliv. 

“Vi ved, at livskvalitet og det at være i naturen hænger tæt sammen for rigtig mange danskere, og via vores store undersøgelse om danskernes friluftsliv, at det også var tilfældet før Coronaens indtog,” siger Winni Grosbøll, direktør for Friluftsrådet. 

Hun er derfor ikke overrasket over, at nærheden til naturen har stor betydning for, hvor vi bor eller gerne vil bo. 

“Det understreger helt klart behovet for mere bynær natur. Vi kan eller vil ikke alle sammen bo på landet, så der er brug for at tænke mere natur ind i byplanlægningen i især de større byer, så man nemt kan komme ud og få de gode effekter, der følger med at være i naturen. Der bliver allerede taget mange gode tiltag i kommunerne, men der er stadig et stort potentiale for, at kommunerne skaber plads til natur i byudviklingen,” siger Winni Grosbøll.