Nyhed

Friluftsrådet kortlægger barrierer for folks adgang til naturen

Skræmmeskilte på vej ved Dueodde
Hvor meget og hvordan forhindres folk i at komme ud i naturen? Friluftsrådet har sendt en opgave i udbud, der skal afdække hvilke barrierer folk møder i naturen og hvor stort problemet er.

Friluftsrådet vil nu undersøge barriererne for at komme ud i naturen og har netop sendt en opgave i udbud. Målet med undersøgelsen er at afdække omfanget af både lovlig og ulovlig hindring af offentlighedens adgang til kyst og strand, skov og det åbne landbrugslandskab. 

"Vi møder hele tiden eksempler på, at folk forhindres i at komme ud i en natur, de ellers burde have adgang til. Samlet set oplever vi, at problemet er ganske stort, men vi skal have undersøgt det til bunds for at kunne målrette vores arbejde med at sikre befolkningens muligheder for at komme ud i naturen. Det kan blive nødvendigt at følge op med både politiske løsninger, kampagner og konkrete projekter, der imødekommer de problemer, der nu bliver afdækket", siger Friluftsrådets formand Lars Mortensen. 

Vi skal have undersøgt adgangsproblemet til bunds for at kunne målrette vores arbejde med at sikre befolkningens muligheder for at komme ud i naturen.
Lars Mortensen, formand Friluftsrådet

Når undersøgelsens resultat foreligger til maj 2019 vil Friluftsrådet således bruge den som afsæt for at sætte flere initiativer i gang, der skal forbedre befolkningens adgang til naturen. 

Kortlægningen finansieres af Udlodningsmidler til Friluftsliv. 

 

Undersøgelsen skal afdække fire forhold: 
  1. Overblik over gældende love – for såvel lodsejer som for den friluftsaktive borger.
  2. Overblik over gældende dispensationer og undtagelser fra gældende love, herunder kommunale beslutninger.
  3. Det formelle omfang; Overblik over klager og afgørelser vedrørende hindring af offentlig adgang til natur i Danmark.
  4. Det reelle omfang; Overblik over omfanget af ulovlige hindringer/skiltninger, som ikke har ført til klager til myndigheder.