Høringssvar

Forslag til udpegningsgrundlag for de danske habitat- og fuglebeskyttelses-områder

Sommerfugl på orange blomster
Friluftsrådet er generelt positive over for de foreslåede faglige kriterier for habitatnaturtyper og habitatarter samt for fuglearter i et givent fuglebeskyttelsesområde.

Friluftsrådet takker for muligheden for at afgive høringssvar til forslag til udpegningsgrundlag for de dan­ske habitat- og fuglebeskyttelsesområder. 

Friluftsrådet er generelt positive over for de foreslåede faglige kriterier for habitatnaturtyper og habitat­arter samt for fuglearter i et givent fuglebeskyttelsesområde, da de bidrager til at skabe et klarere og mere gennemsigtigt grundlag for at opdatere udpegningsgrundlaget for de danske habitat- og fuglebe­skyttelsesområder. 
I forhold til de enkelte faglige kriterier for henholdsvis habitatnaturtyper, habitatarter og fuglearter hen­viser Friluftsrådet til høringssvarene fra Danmarks Naturfredningsforening og Dansk Ornitologisk For­ening til denne høring. 

Derudover vil Friluftsrådet pege på behovet for en generel præcisering af krav til datakvalitet i forbin­delse med de faglige kriterier, da det er sammenhængen mellem de faglige kriterier og data, der skaber det samlede grundlag for ændringer i udpegningsgrundlaget. I de faglige kriterier lægges der fx op til, at "Hvis en art har været eftersøgt i to på hinanden følgende perioder men ikke fundet, kan den udgå af ud­pegningsgrund/aget (med mindre der er tale om manglende forvaltning eller det er arter der er særligt svære at registrere, jf de enkelte kriterier)." Det bør i den forbindelse tydeliggøres, at manglende data­kvalitet ikke skal være en kilde til, at arter fjernes fra udpegningsgrundlaget. 

Sammenhængen mellem kriterier og datagrundlag anerkendes allerede i høringsmaterialet bl.a. ved undtagelser for arter, der er særligt svære at registrere. Men det bør alligevel ekspliciteres, at der i de enkelte beslutninger om at fjerne arter fra udpegningsgrundlaget altid bør indgå en konkret vurdering af, om datagrundlaget er tilstrækkeligt solidt til at træffe beslutning om at fjerne en art mv. fra udpeg­ningsgrundlaget. I oversigterne over naturtyper og arter, der foreslås fjernet fra udpegningsgrundlaget, bør der derfor fremover indgå særskilte kolonner med alle datakilder samt vurdering af sikkerheden ved manglende observationer. På den måde kan det sikres, at der er taget højde for datakvalitet i hver en­kelt ændring. 

I de tilfælde hvor der er usikkerhed om datagrundlaget, bør der gælde et forsigtighedsprincip til fordel de eksisterende naturtyper, habitatarter og fuglearter på udpegningsgrundlaget, så disse ikke fjernes fra udpegningsgrundlaget, hvis der er usikkerhed i data.