Nyhed

Flere private skove bør være urørt skov

mand vandrer i skov om vinteren
Inden længe kommer udlæg af yderligere 30.000 ha urørt skov på statens arealer i offentlig høring. Friluftsrådet anbefaler, at der udlægges yderligere urørt skov i privatejede skove og ikke kun i statsskovene, hvor det kan give udfordringer for friluftsliv og foreningsaktiviteter.

Det forventes, at Miljøministeriet inden længe sender forslag til udlæg af 30.000 ha urørt skov - det vil sige skove, hvor træproduktionen stopper og skovene får lov at udvikle sig på mere naturlige præmisser – i offentlig høring. Urørt skov er udmøntningen af en politisk aftale mellem regeringen og aftalepartier om at udlægge urørt skov for at styrke biodiversiteten, så der samlet set vil være 75.000 hektar urørt skov i Danmark.

Forventningen er, at hovedparten af nye udlæg af urørt skov vil blive i statsskove, hvor der er gode adgangsforhold og muligheder for friluftsliv. Friluftsrådet bakker op om mere urørt skov på statens arealer, som led i at skabe en vildere og rigere natur men peger på, at også potentialet for urørt skov på private arealer bør udnyttes bedre.

”Vi skal have mere og rigere skov i Danmark og vi skal i mål med indsatserne for højere biodiversitet. Det kan være på statslige områder, men der bør også være langt mere udlæg af urørt skov i private skovområder. For Friluftsrådet er det også helt afgørende, at vi sikrer fortsat offentlig adgang til områder med urørt skov, og at der skabes gode rammer for mange forskellige former for friluftsliv i skovene” siger Niels-Christian Levin Hansen, formand for Friluftsrådet.

Derfor peger Friluftsrådet også på, at der taget initiativer, så det i højere grad kan være private skove, der bliver urørt skov.

Fakta om danske skove

De 75.000 hektar svarer til 1,7 procent af det danske landareal og 12 % af det samlede danske skovareal.

Der lever 25.000 forskellige arter i danske skove.

Danmark har i alt ca. 630.000 ha skov. Naturstyrelsen forvalter 110.000 hektar statsskov og omkring 90.000 hektar lysåbne naturarealer.​​​​

”Skoven er en af de vigtigste friluftsarenaer for befolkningen og især har de statslige skove en enorm værdi som friluftsarena for danskerne. Her har foreninger også langt bedre vilkår for at dyrke friluftsaktiviteter, og den mulighed kan blive påvirket, hvis det alene er statsskove, der skal sikre, at vi får 75.000 ha urørt skov” siger Niels-Christian Levin Hansen.

I netavisen Altinget i dag advarer en række forskere fra Københavns Universitet, der står bag ”Skovrapporten” mod et for ensidigt at fokusere på urørt skov på statslige arealer: det vil samfundsøkonomisk set ikke være den bedste investering, lyder det. Private skove med høj biodiversitet er et vigtigt supplement til statsskovene.

Friluftsrådet fremhæver også vigtigheden af, at der sker en inddragelse af organiserede friluftsbrugere og det øvrige lokalsamfund i planlægning for ny skov og udlæg af urørt skov.

 

Kontakt
Johan Husfeldt
Politisk konsulent
40 33 21 67