Nyhed

Flere og flere faciliteter for handicappede

natur for alle odsherred
Udlodningsmidler til Friluftsliv har gennem tiden støttet adskillige projekter, der har til formål at gøre det nemmere for blandt andet bevægelseshæmmede at komme ud i naturen. Her er tre nye projekter.

Handicapvenlige badebroer, toiletter, bålhytter, madpakkehuse og sheltere. Samt rideruter, fiskepladser, hjælpemidler til dykning, cykeloplevelser, vandreture og et væld af andre projekter målrettet handicappede er på listen over projekter, som Udlodningsmidler til Friluftsliv gennem de sidste 30 år har støttet.

”Naturen skal være for alle, både børn, ældre og naturligvis også gangbesværede, synshandicappede, og andre som af forskellige årsager er udfordret i at komme ud i det fri. Jeg er stolt af, at vi til stadighed støtter projekter, der gør naturoplevelser mere tilgængelige for alle grupper af borgere,” siger direktør i Friluftsrådet, Winni Grosbøll. 

I 2023 er en række projekter med handicappede som målgruppe indviet eller igangsat. Her er tre af dem: 

På tur for alle i Odsherred

Udbuddet af ture ud i den danske natur tilgængelige for dem, der har fysiske eller kognitive udfordringer, er begrænset. 

Det fastslår Rose-Maria Helle, og hun ved det, for hun er selv kørestolsbruger. 

natur for alle odsherred

Hun er også en del af projektet Natur for Alle, der har til formål at gøre det nemmere for borgere med funktionsnedsættelser at komme ud. 

Udlodningsmidler til Friluftsliv har støttet projektet med 3 millioner kroner, som blandt andet skal gå til at udvikle en tilgængelighedsmærkning - dvs. via registrering, mærkning og formidling gøre naturstier over hele Danmark overskuelige og lettilgængelige for alle.

Der er mange ture derude, men ikke for kørestolsbrugere. Vi vil med det her gerne give alle dem med alvorlige handicap muligheden for at komme ud. Ligesom vi gerne vil åbne deres øjne for, at det ér muligt - der findes stier, vi kan køre på.
Rose-Marie Helle, frivillig frontløber

Det er Videnscenter om Handicap, der står bag projektet, men de enkelte aktører i det er mange - blandt andet Rose-Maria Helle, som helt konkret udbyder ture i Odsherred der er egnede for kørestolsbrugere, dårligt gående, folk med synshandicap mm.

Der er seks ture på programmet i løbet af det næste år, og Rose-Maria Helle har sammen med Stefan Klein, der også er kørestolsbruger, fundet ruter egnede til handicappede. 

Indtil videre har de to frivillige frontløbere afholdt én tur, som ifølge Rosa Maria Helle var en stor succes. 15 mennesker i aldersgruppen 25-70 deltog, heraf kom en enkelt på elscooter fra Holbæk 40 kilometer væk. 

“Det viser noget om, hvor stort et behov der er for ture som dem her,” mener Rose-Maria Helle. 

Se mere om turene her:


Se faciliteter på film før afgang

Som specielt ældre med et handicap kan det være en udfordring at komme ud på tur. For hvad nu hvis forholdene undervejs er mere, end man kan klare? Hvis underlaget ikke er egnet til en kørestol, hvis der ikke er bænke eller andet at holde hvil ved, hvis der ikke er handicaptoiletter osv.?

De spørgsmål kan man nu få svar på hjemmefra: I projektet Naturfællesskaber, som er ture ud i naturen specifikt for ældre med fysiske udfordringer, er alle faciliteter undervejs på turene filmet. 

videoguide handicap

Det betyder, at man kan få svar på mange af sine spørgsmål ved at se filmene, inden man tilmelder sig en tur. 

Eller: Man kan se filmene og eventuelt selv begive sig afsted med ro i maven. 

Projektet er det første af sin art i Danmark, og Udlodningsmidler til Friluftsliv har støttet Ulykkespatientforeningen, som står bag, med 1.076.900 kr. til 20 film samt 20 lokale naturbesøg, som udbydes lige nu og til og med foråret 2024.

Indtil videre foregår projektet og turene i Roskilde og Lolland Kommune, og det er naturvejledere i kommunerne, der har udvalgt turene, er guider på dem, og som sammen med en person med et fysisk handicap har ført kameraet, der er blevet til videoguider. 

Erfaringerne fra projektet skulle gerne føre til, at andre kommuner følger trop, så ældre med handicap i hele landet får mulighed for at komme ud på tryg vis.  

Se filmene her: 

Naturkalender - UlykkesPatientForeningen

Uderum og skovhave for elever med handicap (og andre)

Hvordan giver man elever på en højskole for handicappede mulighed for at komme ud i naturen?

På Egmont Højskolen i Hou har et bud på det været at etablere en skovhave. Dels med planter, buske og grøntsager, dels med overdækkede træterrasser, der indeholder handicapvenlige udekøkkener og undervisningsfaciliteter, med boardwalk og en udsigts-platform gennem et vådområde, og med brede jævne stier gennem haven og forbi højbede.

uderum egmont handicap

Alt sammen med det formål, at skolens elever kan komme ud i naturen, både når de har fri og i forbindelse med undervisning, hvad end den handler om madlavning i det fri eller læring om biodiversitet, natur og klimakrise.

Den nye skovhave med de tre uderum er dog ikke forbeholdt skolens elever eller de godt 400 årlige sommerkursister med bevægehandicap.

Skovhaven er bevidst koblet sammen med et stisystem i skoven ved siden af, sådan at de mange lokale og eventuelle udenbys gæster, der går tur her, nemt kan svinge indenom og bruge de nye faciliteter. Derudover ligger Hou Søsportscenter tæt på og gør skovhaven til et oplagt udflugtsmål for de mange, der holder ferie i centrets handicapvenlige feriehuse.

Egmont Højskolen har modtaget 30.0.000 kroner i støtte fra Udlodningsmidler til Friluftsliv. 

Se mere om projektet og faciliteterne på egmont-hs.dk 

Missing indholdselement.

 

Kontakt
gitteholtze
Kommunikationskonsulent
24 64 63 91