Nyhed

DIF: Adgang til naturen er i fare

Par går tur i skoven
En ny rapport fra Danmarks Idrætsforbund (DIF) udstiller de komplekse regler for adgang til naturen, og der er i det hele taget god grund til at være opmærksom på befolkningens adgang til naturen, lyder det fra DIF. Friluftsrådet bakker op med ønsker om mere enkle regler og konkrete adgangsforbedringer.

Adgang til naturen er langt fra noget, som vi kan tage for givet. Sådan lyder det fra Danmarks Idrætsforbund (DIF), der netop har udgivet en ny rapport om idrættens adgang til naturen. I rapporten belyser DIF de indviklede regler for adgang til naturen, som gælder for forskellige outdoor-aktiviteter. 

Men det er ikke kun de eksisterende regler for adgang til naturen, der kræver opmærksomhed, mener DIF.

”Det handler både om kludrede regler på grund af forældede love, men det handler også om bekymring for de nye love, der står til at skulle vedtages, blandt andet en natur- og biodiversitetspakke, der betyder mere indhegning for at give biodiversiteten bedre vilkår i Danmark. Noget, vi naturligvis bakker op om, men som også bekymrer os, for noget tyder på, at vores fri tilgængelighed i naturen er truet,” siger Dorthe O. Andersen, konsulent i DIF.

Om DIF's rapport

Rapporten ’Idrættens adgang til naturen’ gennemgår samtlige outdoor-idrætters adgang til naturen: Til fods, holdspil på stranden, cykling, ridning, motoriserede idrætter, til vands og i luften.

Find rapporten her

DIF’s bekymring går blandt andet på, at flere indhegninger på tværs af veje og stier og flere vådområder, vil gøre det svært for motionister at passere. Derfor er det vigtigt at tænke infrastrukturen med fra starten, når der planlægges områder til eksempelvis urørt skov.

Friluftsrådet bakker op

Adgang til naturen er en kernesag for Friluftsrådet, og derfor får DIF også opbakning fra formand Niels-Christian Levin Hansen i at der trænger til en oprydning i reglerne.

”De eksisterende regler for adgang til naturen betyder, at det er ekstremt svært for folk at finde ud af, hvad de må og ikke må i naturen. Der er i den grad brug for, at der bliver ryddet op i lovgivningen. Derudover mener vi også, at der er behov for konkrete tiltag, som sikrer, at befolkningen har god adgang til naturen. Hvis man har gode muligheder for at færdes i naturen, så bliver man også mere motiveret til at passe godt på den,” siger Niels-Christian Levin Hansen, formand for Friluftsrådet.  

Friluftsrådet foreslår, at der nedsættes et adgangspolitisk udvalg, hvor de relevante interessenter inddrages. Udvalget skal have til opgave at komme med forslag der rydder op i det kludetæppe af love og regler, der gælder på området og samtidig foreslå, hvorledes befolkningens muligheder for at færdes og opholde sig i naturen forbedres.

Det er eksempletvis vigtigt at sikre god adgang til ny natur, en sammenhængende rekreativ infrastruktur og i det hele taget indføre konkrete tiltag, som kan fremme befolkningens adgang til naturen.  Det omfatter blandt andet bedre adgang i private skove, bedre muligheder for at færdes i det åbne land og ligestilling mellem ridende og cyklende.

skovvej der snor sig ind i skoven
Adgang til naturen er langt fra en selvfølge, lyder det fra Friluftsrådets formand Niels-Christian Levin Hansen. Friluftsrådet har en række konkrete forslag til regeringen, som kan sikre, at alle kan komme ud i naturen og få gode friluftsoplevelser.