Nyhed

Brugerpanelets ønsker til politikerne: Flere stier og ruter

vandre gåtur vandresti
I Friluftsrådets seneste rundspørge til vores Brugerpanel spurgte vi efter ideer til politikerne, der kan forbedre friluftslivet i Danmark. Højt på idelisten ligger flere og bedre stier og ruter.

Har du ideer til, hvad politikerne kan gøre for at forbedre friluftslivet i dit område?  

Sådan lød et af spørgsmålene i den seneste rundspørge til Friluftslivets Brugerpanel.

Iderigdommen og spændvidden i panelet var stor. Fra at ændre adgangsreglerne og etablere flere faciliteter som toiletter og skraldespande til højere prioritering af naturen ved eksempelvis at omlægge landbrug eller plante flere skove. En klar overvægt af forslagene handlede dog ét bestemt emne: stier og ruter.

”Flere etablerede stier - gerne blot trampestier.”

”Skabe sammenhæng mellem stier.”

”Gøre færdsel i naturen mere handicapvenlig.”

”Prioritere vedligeholdelsen af de stier, der findes, samt forbedre mulighederne for at færdes på (nye) stier i det åbne land.”

Nationalt stinetværk på vej

“Vi er i Friluftsrådet meget opmærksomme på befolkningens ønsker og behovet for stier og ruter og har længe peget på, at der er et stort potentiale i at binde stier og ruter til friluftsliv sammen i et nationalt netværk, ligesom der er behov for bedre formidling af de eksisterende stier og ruter,” siger Winni Grosbøll, direktør i Friluftsrådet.

Unge på vandretur
Mange har under coronakrisen fået øjnene op friluftslivet, og derfor er der mere end nogensinde brug for et nationalt netværk af stier og ruter i Danmark.

Friluftsrådet har sammen med KL og Miljøministeriet arbejdet på at udvikle modeller, der kan realisere visionen om et sammenhængende net af natur.

Der var derfor glæde hos Friluftsrådet, da regeringen i efteråret 2021 kom med et udspil om at binde naturstier og -ruter over hele landet sammen under overskriften “Danmarks Naturstier - en omvej værd”.

Et projekt, der samler landets naturnære stier og ruter i et nationalt netværk, der på sigt skal gøres mere fintmasket med nye stier, og hvor alle stierne og ruterne i netværket kvalitetssikres. Derudover skal stierne formidles på en brugervenlig måde på en samlet digital platform.

Nem adgang til naturen et højt prioriteret mål for Friluftsrådet

”Friluftsrådet har et højt prioriteret strategisk mål om, at Danmark og den danske natur bindes sammen af stier og ruter for friluftsmennesker der vandrer, cykler, rider eller bevæger sig ud i naturen på anden vis. Så Danmarks Naturstier er en kæmpesejr for danskernes adgang til naturen, for tiltaget vil gøre det meget lettere for folk at komme ud og tage del i de mange oplevelser, der venter derude, uanset hvor man bor,” siger Winni Grosbøll.

Kløversti
Stier og ruter til vandring, cykling og ridning naturen er attraktive mål for friluftsfolk og turister. Men der er plads til forbedring i kommunernes formidling af stier og ruter til friluftsliv, mener Friluftsrådet på baggrund af en stikprøveundersøgelse af 13 kommuners meget forskelligartede formidling.

Foreløbig er der sat 15 millioner af i finansloven og otte millioner fra Landsdistriktspuljen i 2023-24. Derudover skal der søges private fonde om midler til et stort samlet projekt.

”Herefter skal de nærmere rammer for projektet defineres: hvordan bliver nuværende stier kortlagt, hvor skal data samles, hvordan laver vi en samlet formidling, hvordan udvikler vi en fælles kvalitetsstandard og så videre. Det bliver et spændende arbejde, som vi glæder os til at komme i gang med sammen med aktørerne, så danskerne kan få opfyldt ønsket om flere sammenhængende stier og ruter,” siger Winni Grosbøll.

Brugerpanelets ønsker til stier og ruter
  • Bedre rekreativ infrastruktur i form af flere, bedre og bedre skiltede stier og spor. 
  • Nye stier i det åbne land, der kan forbinde markveje/skove/strande. 
  • Se på hegnslåger, som er svære at komme forbi med kørestolsbrugere/gangrollatorer. 
  • Der mangler rigtig mange kort og beskrivelser af ruter. 
  • Acceptere at der også findes cykler, mountainbikes, hunde, heste og dårligtgående i stedet for at alt satsning rettes mod vandrere.
  • Separer gående og cyklende trafik. 
  • Skabe flere sammenhængende stiforløb væk fra asfalteret vej. 
  • Bedre muligheder for kajakroere ift. bådebroer og afmærkning af mulige ruter. 
  • Flere naturstier/vandrestier, som ikke blot er motorveje, for både barnevogne, vandrere og cykelryttere. 
  • Arbejde for anlæg af cykelstier mellem mindre bysamfund, så man i højere grad fristes til at tage cyklen. 

Friluftslivets Brugerpanel består af 1.187 mænd og kvinder fra hele landet, som på eget initiativ har tilmeldt sig panelet. 570 paneldeltagere har svaret på det åbne spørgsmål om ideer til politikerne om friluftsliv. Ovenstående er et uddrag af svarene vedr. stier og ruter. 

Kontakt
gitteholtze
Kommunikationskonsulent
24 64 63 91