Nyhed

Borgerne vil give naturen højeste prioritet i historisk stort anlægsprojekt

Lynetteholmen - luftfoto

Den kunstige ø Lynnetteholmen bliver anlagt i ud for Refshaleøen i Københavns havn og skal efter planen være færdigbebygget i 2070.

Når den kunstige ø Lynetteholmen efter planen står færdig i 2070, skal det være som et nyt bykvarter med naturen i centrum. Sådan lyder anbefalingen fra en borgersamling, der rådgiver om et af danmarkshistoriens største anlægsprojekter. For Friluftsrådet er det et tegn på, at borgerne generelt ønsker mere natur i byen.

Naturen skal gives højeste prioritet i udviklingen af den kunstige ø Lynetteholmen på 275 hektar, der er ved at blive etableret i Øresund for at stormflodssikre og skabe nye boliger i København og som efter planen skal være færdigbebygget i 2070. Sådan lyder en anbefaling fra Borgesamlingen om Lynetteholmen i rapporten ’Anbefalinger – Borgersamlingen om Lynetteholmen’, der den 25. september blev overrakt til borgerrepræsentationen i Københavns Kommune.

”Det er vores anbefalinger, at naturen prioriteres højest i et fremtidigt Lynetteholm, og at biodiversitet skal indtænkes i alle valg. Vi ønsker, at der gives plads til vild natur, begrønnes på alle flader, og sikres fællesskaber med afsæt i naturen”, lyder det i rapporten.

Anbefalingerne fra borgersamlingen lægger særligt fokus på de rekreative muligheder ved natur og biodiversitet i byområdet, f.eks. ved anlæggelse af rekreative områder som parker og nyttehaver. Dertil skal der i den planlagte strandpark langs Lynetteholms kyst også gives plads til foreninger, der understøtter fællesskaber og aktiviteter.

Borgersamlingen om Lynetteholmen er et rådgivende organ bestående af 37 repræsentativt udvalgte borgere fra hovedstadsområdet, som har til opgave at rådgive beslutningstagerne.

Borgerne vil gerne have natur

Borgersamlingen om Lynetteholmen

Borgersamlingen om Lynetteholmen er repræsentativt udvalgt af Danmarks Statistik. Dens medlemmer er blevet informeret om anlægsprojektet Lynetteholmen bl.a. af rådgivende eksperter, gennem input fra offentligheden og studieture. Ud over anbefalingen ”giv naturen højeste prioritet” har borgersamlingen givet yderligere syv anbefalinger: ”Skab forpligtende inddragelse og demokratisk styring”, ”reducer klimabelastningen og vær et aktiv for fremtiden”, ”gå foran med nye finansierings- og ejerskabsformer”, ”skab rammer for en fleksibel, langsom og brugerstyret udvikling”, ”stå sammen om en mangfoldig, blandet og betalbar bydel”, ”inviter til nye boformer med fællesskabet i front” og ”vælg bæredygtige og kollektive transportformer”.

Læs mere om Borgersamlingen om Lynetteholmen her.   

Det glæder formand Martin Machado, Friluftsrådet København, at borgerne lægger stor vægt på naturen og friluftslivet.

”Borgerne bag rapporten vil gerne have naturen ind i byen, og de vil også have mulighed for at kunne komme ud, mødes og danne aktive fællesskaber i naturen. Jeg håber, at politikerne på Københavns Rådhus vil se det som et vink med en vognstang om, at vi også skal have mere fokus på naturen og det rekreative friluftsliv i og omkring byen generelt, da det er noget, borgerne ønsker”, siger Martin Machado.

I borgersamlingens anbefaling lægges der bl.a. vægt på, at naturen og havet tænkes ind i byudviklingen og bebyggelsen, at der skabes grønne korridorer og fri adgang til grønne områder.

”Det er anbefalinger, som det ville give god mening at tage med i generelle overvejelser om byudviklingen i København og andre store byer, hvor mere natur gør gavn for beboerne og på mange parametre. Grønne områder med plads til oplevelse, bevægelse og idræt øger livskvaliteten”, siger Martin Machado, der peger på øget biodiversitet i og mindre opvarmning af byerne som afledte effekter af mere bynatur.