Nyhed

Børn skal mærke og føle naturen på Naturens Dag

Kronprins Frederik Ejby ådal
Alle syv sanser er i spil, når børn er i naturen. Friluftsrådet har netop udgivet det nye materiale "Mærk naturen" der skal inspirere pædagoger og andre fagpersoner til at lege med sanserne i naturen. "Mærk naturen" udgives i anledning af Naturens Dag søndag den 8. september.
Dreng med blomster aer sin kind

Du ser bladene på træerne bevæge sig, du hører bølgerne bruse, du lugter en våd skovbund, du smager brombærs sødme og syrlighed og du mærker sandet bevæge sig under fodsålerne. I ugen op til Naturens Dag skal 180.000 børn i dagtilbud og skoler over hele landet ud at fejre naturen og mærke- og blive mærket af - naturen. Derfor har Friluftsrådet og Danmarks Naturfredningsforening har netop udgivet inspirationshæfter målrettet skoler og institutioner med temaet ”Mærk naturen” i anledning af Naturens Dag.

”Sanserne er så vigtige i naturen og børnene bliver udfordret på alle måder. Vores primære sanser, taktil-, muskel-led- og ligevægtssansen, bliver hele tiden aktiveret, og helt fra vi er små forbinder mange af os naturens lyde, smage, dufte og fornemmelser med særlige steder eller særlige tidspunkter på året. Det sidder dybt inde i os" fortæller Ida Kryger, der er konsulent for Grønne Spirer, Friluftsrådets grønne mærkningsordning for dagtilbud.

Bliv arrangør på Naturens Dag
Mangler du inspiration til sjove sanselege, som du kan lave med dine børn i naturen? Så læs med her.

”Udover at være verdens bedste legeplads for børn, så er naturen et vigtigt redskab for pædagoger til at fremme børns trivsel, læring, udvikling og dannelse. Sanseoplevelser baner vej for læring om os selv og vores omgivelser og de danner bund for ny viden. Vi husker især det, vi mærker og føler, og vi vil jo gerne give alle børn muligheden for at få et personligt forhold til naturen" siger Ida Kryger. 

 

De syv sanser

Alle mennesker har syv sanser. Fire af dem kender vi rigtig godt:

  • Synssansen
  • Høresansen
  • Lugtesansen
  • Smagssansen

De tre sidste handler om motorik og udvikles bl.a. ved leg:

  • Følesansen (taktilsansen)
    Sidder overalt i huden. Vi opfatter smerte, temperaturer, vibrationer og berøring. 
  • Muskel-ledsansen (den kinæstetiske sans)
    Sidder sammen med vores muskler, led og sener. Sansen sender besked til vores hjerne om placering af forskellige dele af kroppen.  
  • Ligevægtssansen (vestibulærsansen)
    Sidder i det indre øre. Den hjælper med at holde balancen og trænes ved fx at dreje rundt, klatre og trille.