Pressemeddelelse

Begejstring over natur-aftale: Vi får en rigere natur og nye muligheder for naturoplevelser

På billedet er der to ryttere, der ridder gennem en skov på hesteryg. Der er sne overalt
Naturen får et historisk løft med ny aftale, og fra Friluftsrådets side er der stor glæde og begejstring over udsigten til en rigere natur og de nye muligheder for naturoplevelser, der følger med.

En delaftale på finansloven sikrer 888 millioner kroner til naturindsatser blandt andet naturnationalparker og mere urørt skov. Friluftsrådet er begejstret over aftalen, der ifølge formand Niels-Christian Levin Hansen vil blive en milepæl for naturen i Danmark.

”Det vil få afgørende betydning for naturen, og Friluftsrådet er meget begejstret over den politiske vilje til at gøre noget for at sikre biodiversiteten og give naturen bedre vilkår. Det er tiltrængt, og det glæder vi os helhjertet over,” siger Friluftsrådets formand, Niels-Christian Levin Hansen.

Han er særligt glad for, at miljøminister Lea Wermelin har sendt et signal om, at friluftslivet er tænkt med. Det er vigtigt, at der er adgang til naturområderne, at stier vedligeholdes og at den nye natur formidles, så det giver danskerne gode muligheder for oplevelser i den vildere natur.  

”Det er vigtigt, at folk fortsat kan bruge naturen på forskellige måder og dyrke friluftsaktiviteter, der hvor de bor. Flest mulig skal have glæde af den rigere og vildere natur, vi får med denne aftale. Vi glæder os til at indgå i arbejdet med at udvikle naturen og friluftslivet på nationalt plan, men også ude lokalt, hvor naturen bruges af tusindvis foreninger og mennesker, der elsker friluftslivet,” siger han og glæder sig over, at Friluftsrådet er en central partner i udmøntningen af aftalen.

Tiltrængt oprydning i naturlovene skal gøre det nemmere at komme ud i naturen

Miljøminister Lea Wermelin lover også en gennemgang af lovgivningen på naturområdet, og Friluftsrådet har tidligere gjort opmærksom på behovet for en oprydning og en forenkling af det, der er kaldt ”et kludetæppe fuldt af lappeløsninger”. Det gælder også lovgivningen i danskernes adgang til naturen, der er kompleks og uoverskuelig.

”Reglerne er komplicerede for den almindelige naturgæst og kommunerne forvalter reglerne meget forskelligt. Alt sammen har konsekvenser for mulighederne for at komme ud i naturen og dermed for, hvor meget vi bruger naturen. Så det er en kærkommen oprydning og dejligt, at der endelig er en miljøminister, der tager det alvorligt og som gerne vil have, at det er nemt for folk at komme ud at bruge vores natur,” siger Niels-Christian Levin Hansen.

FAKTA: Det indeholder natur- og biodiversitetspakken
  • I natur- og biodiversitetspakken er der afsat 888 mio. kr. til udlæg af urørt skov, etablering af nye naturnationalparker og udarbejdelse af en strategi for forvaltning af truede arter.
  • For de afsatte midler vil det fx være muligt at nå et samlet areal på knap 75.000 hektar urørt skov og etablering af skønsmæssigt 13 nye naturnationalparker, så der samlet set vil være op til 15 naturnationalparker i Danmark.
  • Urørt skov skaber gunstige vilkår for forskellige arter og gavner biodiversiteten, og i naturnationalparker kan plante- og dyrelivet få lov at udfolde sig på mere naturlige præmisser.
  • Aftaleparterne er endvidere enige om at etablere et biodiversitetsråd, hvortil der afsættes fire mio. kr. årligt i 2021-2024.
  • Aftaleparterne er enige om at igangsætte en gennemgang af den eksisterende lovgivning på natur- og biodiversitetsområdet mhp. at understøtte hensigtsmæssige rammer for realiseringen af natur- og biodiversitetspakken samt klare rammer for den fortsatte udvikling af naturen og biodiversiteten i Danmark. Aftaleparterne er enige om at drøfte den langsigtede udvikling på naturområdet med afsæt i forståelsespapiret og et konkret oplæg fra regeringen, herunder evt. lovgivningsmæssige tiltag på området.
  • Aftalepartierne er desuden enige om at afsætte 10 mio. kr. til forbedring af havmiljøet. Rammen prioriteres til indsatser i Øresund som eksempelvis genetablering af stenrev og opsamling af tabte fiskeredskaber mv.

Kilde: Miljøministeriet