Nyhed

Adgang for flere: Bo i et shelter med strøm

kibo shelters tilskud
Hærvejsvandrere og -cyklister samt andre med lyst til at udforske Sønderjylland kan nu gøre holdt ved Kibo Shelters. Shelterpladsen med adgang til bl.a. strøm, bad og en nyttehave er blevet til med støtte fra Udlodningsmidler til Friluftsliv.

Hvad har vandrere og cyklister på tur oftest allermest brug for?

Et fint sted at holde pause. Adgang til vand. Et toilet. Og hvis de vil overnatte – sheltere eller en teltplads.

Alt det kan rejsende på Hærvejen nu få på pladsen Kibo Shelters. Plus en bålplads og brænde, et overdækket madpakkehus, en pumpestation til cykler, wifi, adgang til bad, en nyttehave med krydderurter, og strøm på pladsen.

Kibo Shelters ligger ved landsbyen Perbøl i Sønderjylland. På en strækning, hvor der er relativt få andre muligheder for overnatning eller at holde pause under tag.

kibo shelters

“Vi har gennem årene oplevet mange komme forbi på Hærvejsmarch eller -vandring, og vi ville gerne gøre noget for de mennesker,” siger Ove Edlefsen som sammen med hustruen Ruth er drivkræften bag shelterpladsen, som er indrettet i et hjørne af deres omfangsrige grund.

Fra Kilimanjaro til Perbøl

Ove og Ruth Edlefsen ville ikke bare gøre “noget” - de ville gøre noget særligt, hvorfor pladsen på gården Juulsgaard stikker lidt ud fra andre shelterpladser i Danmark.

kibo shelters

Dels med sine mange faciliteter, nogle af dem ekstraordinære for shelterpladser som eksempelvis strøm til glæde for blandt andet vandrere med søvnapnø.

kibo shelters

Dels med selve shelterne, der alle tre er indrettet forskelligt og bærer navnene “Hobitten”, “Tønden” og “Skovhytten”.

Pladsens navn er også særligt. Det stammer fra Tanzania, nærmere bestemt bjerget Kilimanjaro, der som Afrikas højeste stikker op over savannen i det østafrikanske land.

Ove Edlefsen kørte som ung i landrover fra Sydafrika, og da han kom til Tanzania, besteg han Kilimanjaro og overnattede undervejs i den hytte på vejen mod toppen, der bærer navnet Kibo.

Turen gjorde så stort et indtryk på ham, at han ville videreføre stednavnet Kibo, selv om omgivelserne på Kilimanjaro unægteligt er noget anderledes end i den flade sønderjyske natur.

Men hytten på vej mod toppen af Afrika var vigtig for Ove Edlefsen på hans bjergtur, og det samme håber han, at Kibo Shelters vil være for Hærvejsvandrere og -cyklister samt alle andre, der går tur i det sønderjydske.

En lille egenbetaling

Projektet Kibo Shelters har fået 60.000 kroner i støtte af Udlodningsmidler til Friluftsliv. En stor del af de resterende udgifter til etableringen af pladsen har Ove og Ruth Edlefsen selv skudt ind - knapt 70.000 kroner.

kibo shelters

Det er modsat offentlige shelterpladser i Danmark ikke gratis at overnatte i et af de tre sheltere. Det koster 50 kroner per person per nat.

For det beløb får man udover et sheltertag over hovedet adgang til toilet, bad og vand, samt brænde og strøm.

“Vi har været lidt i tvivl om, hvad det skulle koste, for vi skal ikke tjene på det, men bare have dækket vores udgifter til vand og strøm osv.,” siger Ove Edlefsen.

Det er muligt at booke en nat i en af de tre sheltere. Book og læs mere om Kibo Shelters på kiboshelters.dk

Har du også en idé til et friluftsprojekt? Se her, hvordan du kan søge om tilskud 

Shelter i Pilotnaturpark Flynder Sø - Sønder Lem Vig
Udlodningsmidler til Friluftsliv støtter initiativer, der forbedrer mulighederne for befolkningens friluftsliv og naturforståelse. Næste frist er 15. september 2024.