Nyhed

Åbent brev til ordførere

25 idræts og friluftsorganisationer sender åbent brev til Miljø- og Fødevareministeren: Salg af statens skov vil få konsekvenser for befolkningens og organisationernes friluftsliv.

Forud for forhandlingerne om regeringens naturpakke har nu 25 frilufts- og idrætsorganisationer sendt et åbent brev til ministeren og miljøordførerne fra alle Folketingets partier. Organisationerne advarer mod at sælge statens skove: det vil gå ud over danskernes og især foreningers adgang til skov. 

ÅBENT BREV:

Vi ønsker med dette brev at gøre jer opmærksom på, at forskellen på reglerne for at færdes og opholde sig i offentligt ejede og privatejede skove betyder, at et evt. salg af offentlige skove vil få store konksekvenser for befolkningens friluftsliv. Skovene er danskernes foretrukne udflugtsmål med 40-50 millioner besøg om året. 37 % af de voksne danskere bruger skoven til fysisk aktivitet. Særligt for det organiserede friluftsliv, det vil sige alle frilufts- og idrætsforeninger, gælder, at de er afhængige af skovejernes velvilje for at kunne dyrke deres aktiviteter.

Selv om der er eksempler på samarbejde mellem foreninger og private skovejere, er det organisationernes mangeårige erfaring, at det generelt er sværere at få adgang til de private skove. De private skovejere, der ejer tre fjerdedele af Danmarks skove, har ikke samme forpligtelse som staten til at understøtte befolkningens friluftsliv og siger oftere nej til aktiviteter. Dertil kommer, at tilladelserne til de private skove ofte er ledsaget af et krav om betaling. I praksis betyder det, at en række private ejere i dag udelukker en del ryttere fra at ride i deres skove, at skovbørnehaver, orienteringsløbere og andre brugere skal betale - af og til også for brug af skoven til almindelig løbetræning.

Derfor giver salg af offentlig skov til private særlige udfordringer for organiserede aktiviteter. Problemerne for de organiserede kan ikke løses med en klausul om, at adgangsreglerne ikke må forringes ved overgang fra offentlig til privat ejer. En sådan ordning kan muligvis redde den uorganiserede svampeplukker og fuglekigger på morgentur, men det kan ikke redde det organiserede frilufts- og idrætsliv, fordi det stadig vil kræve en tilladelse fra en privat ejer at få lov at færdes som forening.

Hvis regeringens mål om flere aktive mennesker skal nås, kan det ikke alene ske i idrætshaller – her må vores fælles natur fortsat danne den fantastiske ramme, der motiverer så mange mennesker til at røre sig i det fri. Lad os bevare det blomstrende fritids- og friluftsliv på arealer, vi er fælles om at tage ansvar for og have glæde af og på den måde bidrage til befolkningens aktive liv, sundhed og livskvalitet.

Åbent brev fra frilufts- og idrætsorganisationer til: 

Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen
samt Folketingspartiernes miljøordførere:

  • Mette Abildgaard, Det Konservative Folkeparti
  • Pia Adelsteen, Dansk Folkeparti
  • Ida Auken, Radikale Venstre
  • Carsten Bach, Liberal Alliance
  • Erling Bonnesen, Venstre
  • Maria Reumert Gjerding, Enhedslisten
  • Simon Kollerup, Socialdemokratiet
  • Christian Poll, Alternativet
  • Lisbeth Bech Poulsen, Socialistisk Folkeparti

Download brevet som pdf

Brevet er underskrevet af

Friluftsrådet
Danmarks Idrætsforbund, DIF
Cyklistforbundet
DGI
Dansk Atletik Forbund
KFUMs Idrætsforbund
Det Danske Spejderkorps
Dansk Handicap Idræts-Forbund
Naturvejlederforeningen i Danmark
Dansk Firmaidrætsforbund
Dansk Orienterings-Forbund
Dansk Ornitologisk Forening
Dansk Ride Forbund
Frivilligt Drenge og Pigeforbund, FDF
Dansk Islandshesteforening
KFUM-Spejderne i Danmark
De grønne pigespejdere
Dansk Vandrelaug
Danmarks Cykle Union
Dansk Militært Idrætsforbund
Danske Baptisters Spejderkorps
De Gule Spejdere i Danmark
Efter brevets afsendelse har følgende bakket op:
Ungdomsringen
Landsforeningen Danmarks civile Hundeførerforening
Dansk Triatlon Forbund