Pressemeddelelse

35 projekter skal skabe bedre adgang til naturen

Gåtur i skov i Naturpark Maribosøerne
Friluftsrådet har uddelt 15 millioner kroner til 35 projekter, der skal gøre det lettere at komme ud i naturen. I en tid, hvor COVID-19 har store konsekvenser for vores hverdagsliv, er god adgang til naturen vigtigere end nogensinde, lyder det fra Friluftsrådet.

Det skal være lettere at komme ud i naturen. Det mener Friluftsrådet, som i slutningen af september besluttede at give tilskud til 35 projekter, som skal skabe bedre adgang til naturen i hele landet. I alt blev der uddelt 15 millioner kroner fra Udlodningsmidler til Friluftsliv til projekter fordelt inden for tre temaer.

Der er uddelt 4 millioner kroner til 32 lokale initiativer, der gennem fysiske tiltag til lands eller til vands skaber bedre adgang til naturen.

Derudover er der uddelt i alt 6 millioner kroner til større udviklingsprojekter, som udvikler nye veje til at fremme befolkningens adgang til naturen, og 5 millioner kroner til et pilotprojekt, der skal gøre det lettere for befolkningen at få overblik over de rekreative stier og ruter i Danmark.

”God adgang til naturen er vigtigere end nogensinde. COVID-19 har sat store begrænsninger for vores liv og måder at være sammen på. Her er naturen et frirum, hvor der er god plads og muligheder for at mødes og dyrke fællesskaberne. Derfor er det vigtigt, at der er gode faciliteter, stier og ruter, som gør det let for alle at komme ud i naturen,” siger Niels-Christian Levin Hansen, formand for Friluftsrådet.

Frivillige kræfter bærer lokale projekter

Blandt de lokale initiativer kan man finde mange projekter, som er drevet af et stærkt frivilligt engagement. 

”Vi er glade for at kunne støtte de lokale ildsjæle, som brænder for at skabe bedre adgang til naturområder, der i dag er vanskeligt tilgængelige af forskellige årsager. Hvis vi skal sikre, at befolkningen har et nært forhold til naturen, er det helt afgørende, at man let kan komme ud i den,” siger Niels-Christian Levin Hansen, formand for Friluftsrådet.

Der er både givet tilskud til projekter, der skaber bedre adgang til den grønne og den blå natur. For eksempel er der givet flere tilskud til træbroer og badebroer, som giver adgang til vandet for badende, kajakker, kanoer, småbåde, lystfiskere eller dykkere.

Derudover er der givet flere tilskud til handicapvenlige stier, der skal gøre det lettere for eksempelvis kørestolsbrugere at komme ud i naturen. Flere steder er der også givet tilskud til etablering af stier, som skaber adgang til naturområder, der i dag er vanskeligt tilgængelige.

Større projekter skal løse generelle udfordringer 

Udover de lokale initiativer har tre større projekter fået tilskud fra Udlodningsmidler til Friluftsliv. 

Videnscenter om handicap har fået tilskud på 3 millioner kroner til et projekt, der skal udvikle og udbrede en landsdækkende mærkningsordning for stier og faciliteter i naturen, der er tilgængelige for mennesker med funktionsnedsættelser. Projektet skal dermed gøre det mere overskueligt og nemmere at planlægge og tage på tur i naturen for mennesker med fysiske eller psykiske funktionsnedsættelser.

Friluftsrådet har fået tilskud på 3 millioner kroner til projektet Adgangslinjen - en hotline, hvor man som borger og forening kan henvende sig, hvis man mener, at man er stødt på en ulovlig barriere for adgang til naturen.

Dansk Cykelturisme har i samarbejde med Dansk Vandrelaug og Dansk Kyst- og Naturturisme fået tilskud på 5 millioner kroner til inden for 2-3 udvalgte pilotområder at kortlægge og formidle rekreative stier og ruter. Projektet skal udvikle og afprøve et system, der kan skabe bedre muligheder for gode og varierede ture ud i naturen.

Missing indholdselement.