Pressemeddelelse

Friluftsrådet: Drop forsøgsordning for kystbyggeri

Vesterhavet
Der er intet behov for at give køb på de frie, danske kyster til fordel for badelande, hotelbyggeri eller nye sommerhusområder, mener Friluftsrådet. Det står klart tre år efter, at ti kystturismeprojekter i en forsøgsordning fik særlig tilladelse til at bygge nær kysterne.
Sommerhusområde i Blåvand

Den uspolerede natur langs de frie kyster er Danmarks største aktiv i forhold til turisme. For tre år siden blev en forsøgsordning indført for at bane vejen for 10 innovative og bæredygtige kystturismeprojekter. Projekterne kunne med dispensation fra planloven og naturbeskyttelsesloven bygge inden for strandbeskyttelseslinjen. 

I dag er langt de fleste af projekterne forlist. Flere af projekterne har mødt lokal modstand mod at bebygge de frie naturområder, og investorerne til projekterne har vist sig svære at finde.

”I vores optik ville samfundet ikke gå glip af noget ved at lade forsøgsordningen dø - tværtimod. Man skulle hellere bruge energien på at styrke de muligheder, som både lokale beboere og turister har for at opleve naturen, som er det, de kommer for,” siger Lars Mortensen, formand for Friluftsrådet. 

Jeg kan ikke se noget innovativt eller bæredygtigt i at lave flere badelande eller ny sommerhusområder på bekostning af nogle af vores mest dyrebare naturområder.
Lars Mortensen, formand for Friluftsrådet

Badelande skal ikke erstatte natur

Forsøgsordningen blev vedtaget af regeringen i 2014 i forbindelse med en vækstplan for turisme ’Danmark i balance’. Det førte til udpegning af 10 kystprojekter i 2015 og åbnet for en senere runde med yderligere 15 forsøgsprojekter. Erfaringerne med de første projekter viser dog, at det ikke giver mening at gentage ordningen, mener Friluftsrådet.

”Intentionen med ordningen var at give mulighed for nyskabende projekter, der kunne sætte gang i udviklingen i yderområderne. Men jeg kan ikke se, at der er noget innovativt eller bæredygtigt i at lave flere badelande eller ny sommerhusområder, som der kun er efterspørgsel på få uger i højsæsonen, på bekostning af nogle af vores mest dyrebare naturområder, der giver værdi hele året,” siger Lars Mortensen.

Lars Mortensen mener, at der skal andre midler i brug, hvis man skal fremme turismen i yderområderne, og at man skal fokusere på tiltag, som ikke kun kommer de betalende gæster til gode. Flere sammenhængende sti- og ruteforløb til vandre-, cykel- eller rideture kan for eksempel være et trækplaster for turister, som lokalbefolkningen også ville have glæde af. 

Bevar de frie vidder 

En undersøgelse fra VisitDenmark viser, at det netop er naturen, der er trækplasteret for turisterne. Netop derfor er det uhyre vigtigt, at naturen og mulighederne for at opleve den ikke forringes, mener Friluftsrådet.

”Politikerne kommer til at save den gren over, som vi sidder på, hvis de giver tilladelse til at bebygge de fri kyster yderligere. Det er de frie vidder og den ubebyggede natur, turister kommer for at opleve. Derudover er naturen og mulighederne for at dyrke friluftsliv også meget vigtig for, at yderområderne er attraktive for fastboende,” siger Lars Mortensen.