Nyhed

Klimaprojekter skal give mere friluftsliv

Sø der går over sine bredder
Regering og kommuner bør sikre at klimatilpasning samtidig skaber nye rekreative arealer til borgerne i form af ny natur og nye friluftsmuligheder. Det kan øge livskvalitet og lokalt tilhørsforhold. 

Når kommuner skal tilpasse byer og landskaber til klimaforandringerne skal der samtidig tænkes i at skabe nye og bedre rekreative muligheder for borgerne. Det mener Friluftsrådet, der både opfordrer kommunerne til at udnytte synergien ved konkrete projekter, og foreslår regeringen at stille krav om, at klimaprojekter skal opfylde flere funktioner – altså være multifunktionelle, så der bliver slået to fluer med et smæk.

”Vi skal tænke friluftsliv med i klimaplanerne. Ligesom ved projekter med jordfordeling ser vi, at det bliver meget konkret og positivt for folk, når de ser, at det kan give dem nye muligheder for at komme ud i naturen. Hvis der bliver byttet jord eller lavet en sø, der opsamler regnvand, skal det laves sådan, så folk kan få glæde af det i dagligdagen” siger Niels-Christian Levin Hansen, formand for Friluftsrådet.

Og der er allerede mange gode ideer og eksempler på rundt omkring i landet, f.eks. Låsby Søpark mellem Skanderborg og Silkeborg eller i Gladsaxe, hvor flade boldbaner med hegn er blevet lagt om så området nu også rummer en paddletennisbane, nye stier, områder til skatere, spor til mountainbikes og bakker og dale, som inviterer til ophold og motionsløb. Det vandt Gladsaxe Kommune prisen som Årets Friluftskommune for tilbage i 2015.

Det mener Friluftsrådet om klimatilpasning og friluftsliv:
  • Friluftsliv skal tænkes ind i alle klimatiltag, hvor det er muligt.
  • Hvor det er muligt, skal klimatilpasningstiltag være naturnære løsninger, der samtidig giver mulighed for friluftsliv. Det kan for eksempel være etablering af multifunktionelle grønne områder, der kan opsamle regnvand midlertidigt, men som også kan bruges til friluftsliv.
  • Klimatiltag, der gennemføres for offentlige midler eller med tilskud fra stat og kommuner, skal så vidt muligt komme borgerne til gavn gennem bedre naturoplevelser og mere friluftsliv.
  • De danske kyster skal bevares frie og ubebyggede, og yderligere byggeri i kystnærhedszonen skal undgås.
  • Der skal skabes sammenhæng i den danske natur, så naturen får mulighed for at tilpasse sig det ændrede klima.

”Danmark kan blive foregangsland her, hvis vi er kreative i udformningen af klimaprojekter og tænker de rekreative muligheder ind fra start. Vi får som samfund også mest for de penge, der bruges på klimaprojekter, hvis flere får glæde af det” siger Niels-Christian Levin Hansen.

Klima-arealer får flere ud idet fri

Friluftsrådet har tidligere samlet ideer fra kommunerne i et inspirationskatalog.

”Med få ekstra midler kan et vandbassin laves til rekreativ sø med en bro til at fiske fra, sten der kan leges på og bænke, der inspirerer til, at man tager madkurven med ud. Så bliver det pludselig til et helt nyt og attraktivt område for borgerne” siger Niels-Christian Levin Hansen, der fremhæver, at det vigtigste er, at der bliver tænk natur ind i klimaløsningerne, og at folk får adgang til den nye natur.

I Gladsaxe oplever kommunen, at flere kommer ud i det fri:

Tidligere var det i høj grad organiserede sportsfolk, som benyttede området, men nu sikrer blandt andet en skaterbane, en vandlegeplads, klatrestativer og hoppepuder flere besøg af mennesker, der ikke deltager i det organiserede idrætsliv” lyder det på kommunens hjemmeside.