Nyhed

Planloven skal give foreninger større indflydelse

De grønne pigespejdere
Klagemuligheder forsvinder og høringsfrister forkortes. I sit indspil til planloven slår Friluftsrådet til lyd for en mere demokratisk fysisk planlægning. Borgere og foreninger skal have indflydelse på, hvordan arealer skal bruges.

Det er uholdbart, at foreninger, der er afhængige af arealer til at dyrke deres friluftsaktiviteter ikke får mulighed for at deltage i demokratiske debat om, hvordan den fysiske planlægning skal ske, lyder det fra Friluftsrådet. Erhvervsminister Simon Kollerup har efterlyst ideer til Planloven i fremtiden og her kritiserer paraplyorganisationen, at foreninger og borgeres reelle høringsmuligheder hele tiden indskrænkes. Klagemuligheder forsvinder og høringsfrister forkortes. Senest er der gennemført en høring om endnu et lovforslag, som indskrænker borgernes muligheder for at klage over afgørelser i forbindelse med fælles kystbeskyttelsesprojekter.

”Borgere og foreninger skal have gode vilkår for at få indflydelse på de forhold, der vedrører dem og deres aktiviteter. Kortere tidsfrister dur simpelthen ikke for frivillige, for det tager tid, at sætte sig ind i sagerne, koordinere holdninger, finde alternative løsningsforslag og formulere høringssvar med respekt for de demokratiske strukturer” siger Niels-Christian Levin Hansen, formand i Friluftsrådet.

Regeringen bør i stedet styrke civilsamfundets muligheder for demokratisk deltagelse i overvejelserne om den fysiske arealplanlægning og inddrage borgerne i planlægningen, som netop er et af formålene med Planloven.

Det er ikke civilsamfundet der trækker sager i langdrag

Argumentet med at afkorte høringsfrister eller helt fjerne høringerne for at få en hurtigere sagsbehandling holder ikke. I stedet for at begrænse borgernes og organisationernes ret til at klage over mulige problematiske kommunale afgørelser vil det ifølge Friluftsrådet være langt mere oplagt, om man politisk fokuserer på at hjælpe kommunerne med at forkorte og forbedre deres sagsbehandling.

”Det er vores opfattelse at grunden til at plansager trækkes i langdrag ikke primært er klager fra interesseorganisationer og borgere, men i højere grad skyldes en lang sagsbehandlingstid i kommunerne og fejl i de kommunale afgørelser,” siger Niels-Christian Levin Hansen.

Friluftsrådet foreslår at offentlige høringsperioder er på minimum otte uger og at fristen på otte uger for at fremsætte indsigelser m.v. mod offentliggjorte planforslag genindføres, og at borgernes og interesseorganisationernes mulighed for at få prøvet afgørelser ved en klageinstans sikres.