Nyhed

Miljøminister: Friluftsliv og naturoplevelser er vigtig i indsatsen for at passe på naturen

portrætfoto af miljøminister Lea Wermelin

I anledningen af regeringens natur- og biodiversitetspakke har Friluftsrådet interviewet miljøminister Lea Wermelin

Ifølge miljøminister Lea Wermelin skal natur- og biodiversitetspakken give et markant løft til naturen og biodiversiteten. En vigtig brik i det er naturoplevelser og friluftsliv, siger ministeren i dette interview.

I anledningen af regeringens natur- og biodiversitetspakke har Friluftsrådet interviewet miljøminister Lea Wermelin om processen, målene og baggrunden for at friluftslivet og friluftsorganisationerne også er en del af løsningen. Læs interviewet med Lea Wermelin:

Natur- og biodiversitetspakke i 2020

Miljøminister Lea Wermelin har sammen med statsminister Mette Frederiksen startet en involverende proces, der skal samle alle kræfter om at bremse tilbagegangen i biodiversiteten og forbedre vilkårene for naturen i Danmark. 

Alle kan komme med forslag til indsatser til natur- og biodiversitetspakken på hjemmesiden indtil 31. december 2019. 

Friluftsrådet har opfordret medlemsorganisationerne til at komme med indspil. Læs brevet her.

Hvad skal der komme ud af natur- og biodiversitetspakken?

Natur- og biodiversitetspakken skal bidrage til at bremse den negative udvikling for biodiversiteten i Danmark og sikre, at vi markant får løftet indsatsen for natur og biodiversitet. Vi skal have mere plads til naturen, så vi får mere vild natur, hvor truede dyre- og plantearter får bedre levevilkår. Det handler blandt andet om mere urørt skov og flere sammenhængende naturområder, hvor naturen får plads til at udbrede sig på mere naturlige præmisser end i dag. Samtidig skal vi sikre, at naturen er tilgængelig for befolkningen, så vi alle har mulighed for at opleve naturens forunderlighed. Det skal være til gavn for ikke kun os men også kommende generationer.

Hvad er tanken med den proces, du har startet?

Natur- og biodiversitetspakken skal markant styrke indsatsen for natur og biodiversitet i Danmark. Nu går vi for alvor i gang med arbejdet, og til det skal vi bruge alle de gode bidrag og forslag, som jeg håber, at jeg vil modtage i den kommende tid fra interessenterne. Og efter nytår vil vi samle alle bidragene og kvalificere dem i samarbejde med eksperter inden for biodiversitet.

Der er lagt op til en bred indsats for at styrke biodiversiteten i Danmark. Hvad er baggrunden for det? 

Naturen går på globalt plan tilbage med en hidtil uset hast. Mange arter er truet og i fare for at forsvinde. Det gælder globalt, i Europa og i Danmark. Vi står ikke alene i en klimakrise. Vi står også i en naturkrise - og naturen har brug for vores hjælp. Derfor har vi nu sat gang i arbejdet for en samlet plan for Danmarks natur, hvor vi inviterer alle til at komme med konkrete forslag og ideer. Vi ønsker at nå så bredt ud som muligt for både at indhente ny inspiration og for at skabe et bredt engagement om sagen. Der skal være plads til forslag, der rammer meget bredt og forslag, der koncentrerer sig om specifikke problemstillinger. Og både fra beskyttere og benyttere at naturen. Derved tror jeg vi får det bedste grundlag at arbejde videre med.

Hvilken rolle spiller naturoplevelser og friluftsliv i naturindsatserne? 

Oplevelser i naturen er en kilde til livskvalitet for mange danskere. Det er med til at give os en forståelse af vores natur og miljø. Hvis vi holder af naturen og bruger naturen, så passer vi også bedre på den. Derfor er kategorien om naturoplevelser og friluftsliv en vigtig brik i det videre arbejde.

I 2020 afholdes et naturtopmøde, hvor jeg vil invitere en bred kreds af interessenter, forskere og politikere til at arbejde frem mod fælles løsninger. Herefter forventer jeg, at vi kan optage politiske forhandlinger om en ny natur- og biodiversitetspakke.

Oplevelser i naturen er en kilde til livskvalitet for mange danskere. Det er med til at give os en forståelse af vores natur og miljø. Hvis vi holder af naturen og bruger naturen, så passer vi også bedre på den. Derfor er kategorien om naturoplevelser og friluftsliv en vigtig brik i det videre arbejde.
Miljøminister Lea Wermelin

Hvad er dine forventninger til friluftsorganisationerne?

En styrket indsats for naturen kræver, at vi løfter opgaven i fællesskab. Friluftsrådets organisationer er et samlingspunkt for mange fællesskaber, der krydser folk i alle aldre og i alle samfundslag. Organisationerne kan derfor bidrage med at afkode, hvad der rører sig i de mange fællesskaber og formidle det videre til det politiske niveau. Organisationerne kan også bidrage til at udbrede forståelse og viden om naturen og de kvaliteter, gode naturoplevelser bibringer os mennesker, så det når helt ude i lokalmiljøet og derved fremme et bredt folkeligt engagement. Og det er en stor kvalitet, for jo bedre vi kender naturen, desto bedre passer vi på den. Jeg håber selvfølgelig også, at det vil afspejle sig i mange gode forslag på ministeriets hjemmeside for natur- og biodiversitetspakken.

 

Kontakt
Torbjørn Eriksen
Vicedirektør
21 94 16 66