Pressemeddelelse

Regeringsudspil om hovedstadens udvikling mangler grønne visioner

København set fra luften
De store visioner for natur og friluftsliv udebliver i regeringens hovedstadsudspil. Trods anerkendelse af værdien af adgang til natur og muligheder for friluftsliv, er de grønne kiler i Fingerplanen under pres, lyder det fra Friluftsrådet.

Nem og fri adgang til grønne områder er vigtige parametre i hovedstadens udvikling, og friluftsaktiviteter bliver mere og mere populært. Sådan lyder det i regeringens hovedstadsudspil, som samtidig sender en revideret Fingerplan i offentlig høring. Men det på trods er der ikke de store, grønne visioner at komme efter i udspillet, vurderer Friluftsrådet.

Regeringen foreslår blandt andet at udpege 400 hektar til nye grønne kiler, men samtidig bliver byfingrene i Fingerplanen udvidet ved Køge, Solrød, Roskilde, Hillerød og Helsingør for at give plads til nye boligområder.

”Vi er glade for, at regeringen lægger vægt på nem og fri adgang til naturen og de rekreative værdier, men vi savner de store visioner for natur og friluftsliv. 400 hektar til nye grønne kiler er ikke et voldsomt stort areal, og de fleste vil følge naturligt af, at man forlænger byfingrene. Reelt tror jeg ikke, at borgerne vil opleve at der er kommet mere natur, tværtimod,” siger Lars Mortensen, formand for Friluftsrådet.

Mange bække små

Regeringen understreger i hovedstadsudspillet, at den hastige udvikling i samfundet skaber behov for planlægningsmæssigt råderum og fleksibilitet for kommunerne. Den reviderede Fingerplan imødekommer derfor også 80 konkrete forslag fra kommunerne, hvoraf mange vil gøre indhug i de grønne kiler. 

”Mange af kommunernes forslag er isoleret set rimelig harmløse, men hvis man ser dem i sammenhæng, kan det få store konsekvenser for naturen og friluftslivet i hovedstadsområdet. Det er vi bekymrede over,” siger Lars Mortensen.

Friluftsrådet opfordrer kommunerne til at arbejde mere forpligtende med en helhedsorienteret planlægningen af de grønne kiler, for eksempel ved at udvikle forpligtende planer for de grønne kiler i forhold til alle de funktioner, som kilerne skal levere: klima, friluftsliv, natur og biodiversitet.

”De grønne kiler har utrolig stor værdi for både for naturen, borgernes livskvalitet og sundhed samt hovedstaden som attraktion. Vi vil lokalt arbejde for, at kommunerne får forløst potentialerne i de grønne kiler bedst muligt,” siger Lars Mortensen.

FAKTA: Regeringens forslag til revideret Fingerplan
  • Byfingrene udvides ved Køge, Solrød, Roskilde, Hillerød og Helsingør med henblik på nye byudviklingsmuligheder.
  • Regler for byudvikling i det øvrige hovedstadsområde uden for byfingrene gøres mere fleksible, så kommunerne bedre kan planlægge for nye boliger.
  • Udpegning af 400 hektar nye grønne kiler i hovedstadsområdet.
  • Mulighed for at bytte grønne kilearealer med beskeden rekreativ værdi 1:1. 
  • Igangsættelse af partnerskabsprojekter med kommuner og relevante organisationer om frivillig etablering af nye grønne kiler, der evt. kan indgå i klimatilpasningstiltag.
  • Udvikling af Køge Bugt Strandpark til et rekreativt strandområde af regional betydning.
  • Mulighed for at ændre anvendelse af eksisterende større bygninger i grøn kile forudsat at kilen ikke påvirkes negativt.