Nyhed

Ny undersøgelse af danskernes adgang til naturen

billede af en skov i april med anemoner i skovbunden
De fleste er tilfredse med at have adgang til naturen, mange mangler viden om reglerne, og så skal vi vise mere hensyn i naturen, konkluderer ny undersøgelse fra Dansk Skovforening og Landbrug & Fødevarer, der sætter fokus på danskernes adgang til natur.

87 % af danskerne er ifølge en ny undersøgelse fra Dansk Skovforening og Landbrug & Fødevarer tilfredse med deres mulighed for færdes i naturen. Det er flere end ved en tilsvarende måling i 2020. Ifølge Friluftsrådet kan de tal ses i lyset af corona, hvor mange flere har fået øjnene op for, at vi mange steder har gode muligheder for at opleve den danske natur. 

"Det er dejligt, at så mange mennesker er glade og tilfredse med at kunne komme ud i skovene og det åbne land. Og det er godt at få sat fokus på området med opdateret viden. I Friluftsrådet kan vi dog godt få øje på tiltag, der vil forbedre adgangen til naturen for flere forskellige friluftsinteresser, og som undersøgelsen også viser, så udvikler behovet sig hele tiden," siger Winni Grosbøll, direktør i Friluftsrådet. Hun henviser til, at der i dag er 30 %, der synes, at folk skal have lov at færdes uden for veje og stier i private skove, mens det for to år siden kun var 25 %.

"Friluftslivet har udviklet sig meget de seneste år, men adgangsreglerne er ikke fulgt med. Der har ikke været nævneværdige forbedringer i adgangen de seneste 20 år, og natur, der er privatejet har folk begrænsede muligheder for at  få glæde af," siger hun. 

Winni Grosbøll er helt enig med Dansk Skovforening i, at mere oplysning om reglerne er nødvendigt, blandt andet fordi folk går glip af naturoplevelser. I undersøgelsen  savner mere end halvdelen af de adspurgte viden om reglerne. 

tal for danskernes kendskab til reglerne i naturen

 

(Tal fra Advice-måling ifm. Friluftsrådets oplysningskampagne Oplev mere 2019)

"Vi genkender fuldstændig det billede fra vores undersøgelser, og det skal vi gøre noget ved. Vi ved fra tidligere undersøgelser, at mange tror, de må mindre end de rent faktisk må, og det er jo en skam at folk går glip af naturoplevelser, fordi de tror det er forbudt. Så lad det være en invitation til Skovforeningen, Landbrug & Fødevarer og myndighederne om at vi sammen får gjort noget ved det" siger Winni Grosbøll. 

Hun påpeger, at reglerne for at færdes i naturen burde gennemgås og forenkles, så de er nemmere at få overblik over og huske.

Statsitik over hvor mange der kender reglerne i naturen

(Tal fra Advice-målinger før og efter Friluftsrådets oplysningskampagne Oplev mere i 2016-2019)

Vis mere hensyn til naturen og hinanden

Adspurgt om, hvor enig eller uenig, man er i at "vi skal være bedre til at tage hensyn til naturen, når vi er i skoven eller det åbne land" er hele 87 % enige eller meget enige. 

Højest på listen over de problemer, folk møder i naturen, er cyklister eller mountainbikere, hunde og deres ejere, andre naturgæster til fods og motoriseret færdsel. 

"Det tyder på, at vi fortsat skal minde folk om at vise hensyn til naturen, dem der ejer den og de andre vi møder derude. Vi har kaldt det 'at være flink af natur' og det kan vi ikke opfordre nok til: vi skal alle være der og alle have gode oplevelser" siger Winni Grosbøll. 

 

Landskab med vandløb i Pilotnaturpark Flynder Sø - Lem Vig
Det skal være lovligt at færdes langs bl.a. diger, vandløb og skel i det åbne land. Det mener 55 procent af medlemmerne i Friluftsrådets Brugerpanel ifølge en panelundersøgelse om adgang.