Nyhed

Friluftsrådet advarer mod byggeri i skovene

Friluftsrådet advarer i mod regeringens forslag om at ændre skovloven og tillade byggeri og anlæg midt i naturen. Vi ødelægger skovoplevelsen og gør den til et eksklusivt tivoli for dem, der kan betale, lyder Rådets advarsel.

I et forslag til modernisering af skovloven foreslår regeringen blandt andet at ophæve forbuddet mod byggeri i fredskov så man fremover opføre småbygninger, eksempelvis garager, carporte, udhuse i tilknytning til eksisterende huse og vindmøller i skovene. Det er Friluftsrådet imod, fordi bygninger vil ødelægge skovoplevelsen. 

Friluftsliv kræver ikke lovændringer

Desuden vil regeringen justere reglerne så det er tilladt at bygge jagthytter på op til 50 m2 i skove på 50 ha og derover, campinghytter på campingpladser i skovene og op til 5 småhytter til overnatning og udlejning, hvis fredskoven er min. 50 ha. De ændringer er Friluftsrådet stærkt betænkelige ved, og selvom Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen fremhæver, at det vil give muligheder for friluftsliv, er det ikke prisen værd. Esben Lunde Larsen fremhæver anlæg som trætopbaner og riverraftinganlæg.

Friluftsrådet er enige i at faciliteter kan give sjove oplevelser og anderledes i naturen, men det skal ikke være på bekostning af hverken oplevelsen af naturen eller bevarelsen af naturen.

"Den nuværende praksis med dispensation fungerer.  Vi mener, der fortsat skal søges om dispensation, hvis man skal opsætte friluftsanlæg. Det sikrer en faglig sagsbehandling og dermed gennemtænkt placering samt krav til udseendet på den konkrete facilitet," siger Jan Ejlsted, Friluftsrådets direktør.

Flere anlæg - mere brugerbetaling

"Vi frygter en betalingstendens! At disse friluftsanlæg i skovene vil betyde, at brugerne skal betale for adgang til dem og at skovene derfor ikke længere bliver for alle. Hvis man skal betale for overnatning i små hytter bliver skoven forbeholdt dem, der kan give penge for oplevelsen. Det er ikke et rigt land, hvor man skal det," siger Jan Ejlsted.

Læs om faciliteter i skovene - får de flere ud i naturen?