Nyhed

Byggeri i skovene får ikke flere ud i naturen

Der er ikke belæg for at antage, at flere faciliteter og byggeri i skovene, vil få flere ud i naturen, påpeger Friluftsrådet. Derimod er det vigtigt, at danskerne har let og gratis adgang til naturoplevelser.

Hvis man vil have flere danskere til at få gavn af friluftsliv og naturen, så er der ingen grund til at ændre skovloven for at give mulighed for mere byggeri i skoven, mener Friluftsrådet.

Miljøminister Esben Lunde Larsen argumenterer i forbindelse med forhandlingerne om ændringen af skovloven for, at man ved at tillade forskellige former for byggeri i skoven kan få flere ud i naturen. Men der er ikke noget, der tyder på, at byggeri, såsom jagthytter, campinghytter, river rafting-anlæg eller træningsanlæg i skovene, vil få flere til at være aktive i naturen, pointerer Friluftsrådet.

"Langt de fleste tager ud i naturen, fordi naturen i sig selv tilbyder attraktive oplevelser og gode muligheder for aktivitet. Der er ikke noget der tyder på, at særligt mange danskerne går og sukker efter flere river rafting-baner, campinghytter eller træningsanlæg i skovene," siger Jan Ejlsted, direktør i Friluftsrådet.

44 procent af de voksne danskere benytter naturen til motion og idræt, viser en undersøgelse om ’Danskernes motions- og sportsvaner 2016’ fra Idrættens Analyseinstitut. Men kun 4 procent benytter udendørs aktivitetsanlæg, som klatrebaner og træningspavilloner. Undersøgelsen viser også, at det er vigtigt for mange af de, der dyrker motion på egen hånd, at aktiviteten kan dyrkes i det fri, og at attraktive faciliteterne derimod har meget lille betydning for danskernes aktivitet.

Naturoplevelser skal være gratis

Undersøgelsen viser, at det der er vigtigt for de ikke-aktive, hvis de skulle begynde på at dyrke en eller anden form for motion er, at de kan dyrke aktiviteten, når det passer dem, at der er kort afstand fra deres bopæl eller arbejdsplads, og at det er billigt.

Hvis man vil have flere til at være aktive i naturen, skal man altså hellere satse på at skabe bedre adgang til naturen, mener Friluftsrådet.

"Naturen er altid åben, og du behøver ikke at have særlige kompetencer eller betale for at være medlem. Der er både plads til dem der vil gå en stille tur, og dem der vil have pulsen op. Det er ikke naturen i sig selv, der er noget i vejen med – det er adgangen til naturen, der er udfordret," siger Jan Ejlsted.