Nyhed

Høj corona-smitte igen: hvad betyder det for foreningerne?

mundbind i naturen
Aflys ikke aktiviteter, men tænk hvad der er fornuftigt og forsvarligt. Foreningslivet skal ligesom alle andre bidrage til at begrænse corona-smitte og derfor vender "coronatiltag" tilbage i områder med høj smitte. Se hvad det betyder for friluftsforeningers aktiviteter her.

Regeringen har sammen med idræts- og foreningslivet udarbejdet anbefalinger til idræts- og foreningslivet for børn og unge i sogne eller kommuner med høj smitte. Børn under 12 år vaccineres ikke og derfor er corona-smitten særligt udbredt blandt disse aldersgrupper.

Foreningsaktiviteter kan fortsat gennemføres hvis man tænker sig om og er mere opmærksomme på at forebygge smitte. Kulturministeriet opfordrer idræts- og foreningslivet til at:

  • alle møder op omklædte. Opfordringen gælder dog ikke i svømmehaller og andre steder, hvor det ikke er foreneligt med aktiviteten.
  • aktiviteter, herunder sociale arrangementer, så vidt muligt afholdes inden for mindre og faste grupper/hold, hvor dette kan gøres som en naturlig del af aktiviteten.
  • forældre og andre voksne så vidt muligt at afleverer og henter børn udendørs og sørger for at holde afstand. Afstandsanbefalingen gælder ikke mellem udøvere, trænere samt mellem forældre og børn ved børn-voksenaktiviteter mv.

Kulturministeriet understreger, at foreninger ikke opfordres til at aflyse aktiviteter, og opfordringerne er tiltænkt som vejledning til, hvordan man kan gennemføre aktiviteter og have særligt fokus på at begrænse smitte. Den enkelte forening må oversætte opfordringerne, så de passer til virkeligheden i de enkelte aktiviteter og vurdere hvad der er fornuftigt og forsvarligt i de områder, hvor smitten er høj.

Hvornår er smitten høj? 
  • Du finder de aktuelle smittetal for sogne og kommuner hos Statens Serum Institut. Tallene opdateres dagligt.  
  • ​​​​Grænseværdierne for høj smitte er følgende:
    • I en kommune anses smitten for at være høj, når der er 400 smittede eller flere pr. 100.000 indbyggere samt mindst 20 smittetilfælde med COVID-19 i de seneste syv dage.
    • I et sogn anses smitten for at være høj, når der er 800 smittede eller flere pr. 100.000 indbyggere, mindst 20 smittetilfælde de seneste syv dage samt en positivprocent på mindst 3.

Kilde: Kulturministeriet og Statens Serum Institut

 

Coronapas i foreningslivet 

Det frivillige foreningsliv er ikke omfattet af krav om coronapas. Det er altså ikke krav om coronapas for deltagere (ansatte, medlemmer og frivillige) til foreningsaktiviteter og generalforsamlinger. 

Kravet for coronapas i dele af samfundet gælder fra fredag den 12. november 2021 ved arrangementer med flere end 200 tilskuere indendørs eller 2000 tilskuere udendørs på samme tid til udvalgte arrangementer på kultur- og idrætsområdet. Børn og unge under 15 år er fritaget for coronapas (ændret fra 16 år).

Hvis du plnalægger julearrangementer og andre foreningsaktiviteter så vær opmærksom på, at krav om for eksempel mundbind og coronapas kan ændre sig de kommende uger.