Nyhed

Adgangssag om Gurre Sø: Forholdene er ikke lovlige

Gurre sø
Efter mange års tovtrækkeri om en sti og en låst låge og dermed spærring af offentlighedens adgang til Gurre Sø i Nordsjælland har Miljø- og Fødevareklagenævnet nu afgjort, at forholdene ikke er lovlige.
Rettelse

Overskriften i den oprindelige artikel om sagen, udgivet 18.11.21, var følgende:
"Afgørelse efter 13 års strid: Offentligheden SKAL have adgang". 

Det er ikke juridisk korrekt i følge afgørelsen fra Miljø- og Fødevareklagenævnet, hvorfor teksten er rettet. Friluftsrådet beklager fejlen. 

Adgangssager er ikke altid enkle og kan løses med et snuptag. Nogle er komplekse og trækker ud i årevis. Det er sagen om adgang til nordsjællandske Gurre Sø via en sti ejet af den private lodsejer, Peter Beier

For sagen har kørt siden 2008 med adskillige afgørelser, klager, domme og drejninger undervejs, men ser nu ud til at være på vej mod en afslutning.

For Miljø- og Fødevareklagenævnet traf 12. oktober i åen endelig afgørelse, som ikke kan ankes: De nuværende forhold omkring stien er ikke lovlige.  

En 13 år lang strid

Den korte udgave af historien om stien er, at selv om offentligheden ifølge naturbeskyttelsesloven har ret til at gå på en sti gennem et privat område, sådan som tilfældet er med stien gennem Peter Beiers private skov, låste han i 2008 den låge, stien passerer igennem, og spærrede dermed for adgang.  

Trods domsafgørelser og påbud fra blandt andet Naturklagenævnet og Retten i Helsingøforblev lågen låst, og sagen endte i 2019 med, at Helsingør Kommune gav tilladelse til, at stien blev nedlagt. Og med ingen sti til søen, ingen offentlig ret til at passere gennem lågen. 

Låge blokerer offentlighedens adgang
Lågen, som striden drejer sig om.

Imidlertid etablerede Peter Beier med Helsingør Kommunes accept efterfølgende en ny sti med tilhørende aflåst låge tæt ved den oprindelige.  

Det fik Danmarks Naturfredningsforening til at klage til Miljø- og Fødevareklagenævnet. Med den begrundelse, at man ikke kan kalde en sti for effektivt nedlagt, nåder bliver lavet en ny aflåst låge i hegnet under ti meter fra den oprindelige, som kun ejerne har adgang til, og hvorfra de kan komme til den ”nedlagte” sti og videre til søen.  

I oktober kom afgørelsen fra Miljø- og Fødevareklagenævnet så. Efter et besøg ved Gurre Sø for at besigtige de faktiske forhold blev afgørelsen, at stien ikke kan anses for nedlagt i naturbeskyttelseslovens forstand.  

Eller med de præcise ord, som de falder i afgørelsen: ”Selv om den omhandlende sti er afspærret med et ubrudt hegn, således at der ikke længere er direkte forbindelse hertil fra Gurre Søsti, kan ejerne fortsat benytte sig af stien ved at gå gennem den nye, aflåste låge, som er opsat få meter fra stien og herfra via den private skov - få adgang til stien ned til søen.”  

Miljø- og Fødevareklagenævnet ophæver dermed Helsingør Kommunes afgørelse om, at adgangsforholdene er lovlige, og det er nu op til kommunen som tilsynsmyndighed at føre afgørelsen ud i livet.  

Friluftsrådet bakkede op om klagen fra Danmarks Naturfredningsforening og er glade for afgørelsen.

Det siger Poul Erik Pedersen, formand for det lokale Friluftsråd i Nordsjælland.

”Når en lodsejer ønsker at benytte sine rettigheder til det yderste, og kommunen får truffet beslutninger, der underkendes af Klagenævnet samtidig med at den politisk og forvaltningsmæssigt ikke er opsat på hurtigt at følge op, så får vi sager som denne, hvor borgerne nu i mere end 13 år har været forhindret i at færdes i naturen, som loven ellers klart giver dem ret til. Det er helt urimeligt, at borgerne forhindres i så mange år, bare fordi en lodsejer og kommune ikke afklarer og accepterer retstilstanden inden for rimelig tid", siger Poul Erik Pedersen.

Det er helt urimeligt, at borgerne i så mange år forhindres i at færdes i naturen, som de ellers har lov til, bare fordi en lodsejer og kommune ikke afklarer og accepterer retstilstanden inden for rimelig tid. 
Poul Erik Pedersen, formand for Friluftsrådet, Nordsjælland

Kommuner har et stort ansvar i adgangssager

“Sagen er et eksempel på, hvor komplekse adgangssager kan være. De kræver uendeligt mange resourcer fra kommunernes side, når lodsejerne er genstridige. Men der er også eksempler på, at kommuner ser igennem fingre med barrierer af forskellige grunde, og det er en af grundene til, at vi siger, at nu skal der ryddes op i skilteskoven,” siger direktør i Friluftsrådet, Winni Grosbøll.

Friluftsrådet kører i øjeblikket kampagnen Gå Nye Veje med det formål at få nedbragt antallet af barrierer for befolkningens adgang til naturen.

Danskere, der møder barrierer på deres færden i naturen, kan via hjemmesiden gaanyeveje.dk indberette de barrierer, de er i tvivl om lovligheden af. Herefter sender Friluftsrådet de relevante sager videre til behandling hos kommunerne, som er dem, der træffer afgørelse. 

“Udover at få nedbragt det nuværende antal på op til 80.000 ulovlige barrierer i naturen er kampagnens formål at få sat fokus på kompleksiteten af reglerne, så det forhåbentligt ender med en forenkling til fordel for både borgerne, kommunerne og de lodsejere, der muligvis også har svært ved at gennemskue reglerne,” siger Winni Grosbøll.  

kampagne illu2

Læs mere om kampagnen Gå Nye Veje - stop skilteskoven