Nyhed

Nye naturoplevelser og plads til friluftsliv i Naturnationalpark Gribskov

Billede af elg i naturområde
Miljøministeriet har løftet sløret for det forslag, der skal sætte rammen om Naturnationalpark Gribskov i Nordsjælland. Det lokale friluftsråd er tilfreds: naturen bliver vildere og mere spændende og friluftslivet er tænkt med.

Det bliver elge, krondyr og kvæg, der sættes ud til at pleje naturen i den kommende naturnationalpark Gribskov i Nordsjælland, der dækker 1300 ha skov ud mod Esrum Sø. Det fremgår af det projektforslag, som Miljøministeriet har sendt ud til projektgruppen, hvor Friluftsrådet Nordsjælland er repræsenteret. Og i det lokale friluftsråd er der generelt stor tilfredshed med forslaget:

”Vi noterer os, at friluftslivet i høj grad er tænkt med, og det er vi glade for. I udkastet er der nye shelterpladser og udsigtstårne, adgangsmulighed for mennesker med handicap. Lejrpladsen, der findes i dag bibeholdes, og der kommer afmærkede stier og ruter, som kan styre færdslen” siger, formand i Friluftsrådet Nordsjælland, Poul Erik Petersen.

Særlig tilfredshed er der med, at der ikke udsættes vilde heste i Gribskov, da området i dag er meget brugt af ryttere.

”Det er den rigtige løsning for friluftslivet, men også for naturen i området. Det har skabt stor bekymring, og vi er glade for, at der er blevet lyttet til det” siger Poul Erik Petersen.  Der vil komme sammenlagt 17 km ridestier i området.

Reelle alternativer til friluftsaktiviteter

Der er i forslaget også opmærksomhed på de organiserede aktiviteter i Gribskov, hvor der hvert år afholdes mange større arrangementer og stævner, fx orienteringsløb, skiløb og ridestævner. Som udgangspunkt ændrer rammerne for disse aktiviteter i området sig ikke. Men forslaget beskriver også, at der efterhånden som naturområdet udvikler sig med nye naturværdier, ikke nødvendigvis vil blive givet de samme tilladelser til aktiviteter som i dag.

”Det skal vi have en dialog om, så der er reelle alternativer for de aktiviteter. Det er klart, at naturen vil udvikle sig, og på sigt og måske ikke være egnet til de samme typer af aktiviteter som nu. Omvendt vil det måske give mulighed for nogle andre aktiviteter. Derfor har vi også brug for, at konsekvenserne for friluftslivets udvikling i området overvåges og evalueres ligesom effekterne for biodiversiteten vil blive fulgt nøje” siger Poul Erik Petersen.

Lokal inddragelse er fortsat nøgleord for succes

Friluftsrådet Nordsjælland har derfor også en klar forventning om, at der fortsat vil være en solid lokal involvering, så der findes holdbare løsninger holdbare løsninger på det, der opstår hen ad vejen når naturen og brugen af naturnationalparken udvikler sig.

”Der er også nogle publikumsforhold, der skal håndteres – særligt er der en stor formidlingsopgave. Naturnationalparken bliver noget af en dyrehave. Besøgstallet vil buldre derudaf, fordi mange mennesker vil se dyrene som en attraktion. Omvendt er der nogle, der bruger området i dag, som er utrygge ved dyr, og det skal vi håndtere og finde løsninger på for både dyrenes og menneskenes skyld,” siger Poul Erik Petersen.

kort over friluftsfaciliteter og infrastruktur i naturnationlapark gribskov
Kort over friluftsfaciliteter i Naturnationalpark Gribskov. Kilde: Udkast til projektbeskrivelse for Naturnationalpark Gribskov. Miljøministeriet 2021.