Pressemeddelelse

Friluftsrådet bekymret over planer om spildevand i Øresund

Amager Strandpark
Udsigten til 290.000 kubikmeter urenset spildevand udledt i nærheden af et populært rekreativt område i Øresund vækker bekymring i Friluftsrådet. Efter skarp kritik fra flere sider, er udledningen nu udskudt til oktober.

290.000 kubikmeter urenset spildevand skulle fra søndag d. 24. maj og fem dage frem have været udledt i Øresund. Det er forsyningsselskabet Hofor og Novafos, som stod bag den planlagte udledning efter tilladelse fra Københavns Kommune og Gentofte Kommune. 

Efter massive protester for lokale borgere, organisationer og flere politiske partier er udledningen nu blevet udskudt til oktober.

Det vækker forundring hos Friluftsrådet, at planerne om at udlede store mængder urenset spildevand i et område, der har stor rekreativ værdi for hovedstadens borgere, kunne komme så vidt.

"Vi er bekymrede og forundrede over, at man overhovedet kan finde på at udlede urenset spildevand i et af de mest benyttede rekreative kystområder i Danmark, tilmed lige før badesæsonen går i gang. I årtier har kommunerne ud til Øresund kæmpet for at forbedre vandkvaliteten og udvikle de rekreative muligheder, så det giver ingen mening pludselig at sætte alt det arbejde over styr," siger Niels-Christian Levin Hansen, formand for Friluftsrådet.

Friluftsrådet påpeger, at der blandt andet er flere Blå Flag-badesteder langs Øresund, og at en lignende udledning af urenset spildevand i 2017 gav rødt flag på syv badestrande langs Øresund. 

Tilladelse fra forvaltning

Årsagen til udledningen er forarbejdet til en udbygning af området Svanemølleholmen i Nordhavn. På grunden ligger en vital hovedspildevandsledning kaldet Lynetteledningen, der håndterer spildevand fra Frederiksberg, Gentofte og København. For at undersøge om ledningen kan holde til, at der bygges ovenpå, bliver den midlertidigt sat ud af kraft - og urenset spildevand ledes direkte ud i Øresund.

Tilladelsen er i Københavns Kommune givet ved en forvaltningsafgørelse, hvilket vil sige, at politikerne i Teknik- og Miljøudvalget ikke har taget stilling til sagen. Også det møder kritik flere steder.

Friluftsrådet er tilfredse med, at udledningen er blevet udskudt og opfordrer til at alle alternative løsninger bliver undersøgt til bunds. Selv i oktober kan udledning af urenset spildevand få konsekvenser for havmiljøet, påpeger Friluftsrådet.

Friluftsrådets formand og Friluftsrådets Regionsudvalg i Hovedstaden har sendt et åbent brev til borgmestrene i Københavns, Frederiksberg og Gentofte Kommuner, som opfordrer til at finde alternative løsninger.