vandring dk

Vandreture til din sommer i Danmark

Danmark er med sine mange vandreruter oplagt til en ferie til fods. Her er 15 ruter i Danmark, der alle har noget særligt, som er værd at gå efter.

Sommer i Danmark er for mange lig med at være udenfor. Og hvad er mere oplagt end at tage på en kortere eller længere vandretur gennem vores natur?

Vi har fundet 15 af Danmarks mange forskellige ruter, inddelt i kategorier, så du kan gå efter dem, der tiltaler dig mest.

De fleste af turene er så lange, at de er oplagte til en vandreferie af den slags, der inkluderer overnatning undervejs. Men man kan selvfølgelig også sagtens nøjes med en bid af dem eller tage dem over flere gange. 

vandring dk

Dem med kultur og historie

Den Danske Pilgrimsrute

I Spanien har de Caminoen, i Danmark har vi Den Danske Pilgrimsrute, der – ligesom Caminoen – er afmærket med de karakteristiske gule pile og muslingeskaller. Den starter fra indgangsvejene til Danmark fra Norden (Helsingør og København på Sjælland, Hirtshals og Frederikshavn i Jylland) og snor sig ned gennem landet til Tyskland fra Rødby og fra Padborg. 

Ruten er anlagt ad de mest naturskønne stier og veje gennem landskabet, men kommer også forbi et væld af historiske og kulturelle seværdigheder rundt om i landet, fra kirker og kloster til museer og gravhøje.

Ruten er i alt knapt 1.000 kilometer lang, så der er nok at gå i gang med.

Se etaper og rutebeskrivelser på santiagopilgrimme.dk.

 

tisvildevejen
Undervejs på Tisvildevejen passer man blandt andet Pibe Mølle fra 1779.

Tisvildevejen

I det nordlige Sjælland finder du pilgrimsruten Esrum-Tisvildevejen, en knapt 80 kilometer lang vandrerute, der snor sig via den samme rute, som de katolske munke og pilgrimme i fordums tid fulgte fra Esrum Kloster til Sankt Helene Kilde og grav i Tisvilde. 

Undervejs passerer man gennem skov, langs marker, forbi søer og ind gennem landsbyerne og deres kirker undervejs, ganske som pilgrimmene gjorde det. 

Ruten kan gås etapevis, men vil du gå den hele på én gang, er der mange steder at overnatte undervejs. Find dem samt beskrivelser af turen og de historiske og kulturelle oplevelser på tisvildevejen.dk

 

Skjoldungestien 

Skjoldungestien bugter sig fra Roskilde gennem Nationalpark Skjoldungernes Land til Hvalsø på Midtsjælland. Med to forgreninger til henholdsvis Gevninge i nord og Osted længere sydpå er den i alt 40 kilometer lang.

Udover nationalparkens naturskønhed er omdrejningspunktet for turen de mange historiske oplevelser, for ruten går forbi adskillige af fortidsminderne fra kongeslægten, der har givet området sit navn – Skjoldungerne. Blandt andet gravsteder, jættehøje og kongehaller i Gl. Lejre.

Her ligger også Sagnlandet Lejre, som ruten går lige forbi, så benyt eventuelt lejligheden til at gå på opdagelse i jernalderen eller vikingetiden i oplevelsescentret.

Se mere på nationalparkskjoldungernesland.dk

Kløversti
Der gælder forskellige regler for, hvordan du må færdes i offentlig og privatejet natur. Kender og følger du reglerne, er du næsten garanteret nye både små og store naturoplevelser.

De eventyrlige

Kaninoen

kaninoen endelave
En vandretur på Endelave vil næsten med garanti indeholde synet af øens vilde kaniner.

Inspireret af Caminoen har man på øen Endelave i Horsens Fjord opfundet sin helt egen vandrerute, Kaninoen. Og navnet er ikke tilfældigt, for øen vrimler med vilde kaniner. 

De bor og lever stort set alle vegne på den godt 13 kvadratkilometer store ø, og man kan gå på jagt efter dem på en af øens Kanino-ruter. Enten den lange, som er cirka 21 kilometer og går hele vejen rundt om øen, eller på mini-kaninoen på 12 kilometer. 

Skal det være kortere, findes der også to på 3 og 5 kilometer. De er alle sammen afmærkede - og der er (næsten) garanti for at se kaninerne.     

Se mere på oenendelave.dk


Æbelø

En vandretur foregår som regel på land, men for at komme til Æbelø skal man gå i vand. Den lille ø ligger i havet ud for det nordvestlige Fyn, og det betyder en vandgang frem og tilbage. 

Turen til Æbelø er cirka fire kilometer lang. Først går man cirka halvanden kilometer gennem vand til Æbelø Holm og efter den et lille stykke i vand igen, inden man rammer selve Æbelø, hvor der er en godt 7 kilometer rundtur i den fine natur på den fredede ø. 

Det er et lille eventyr i sig selv at gå gennem vand, men hold øje med tidevandstabellen, så du ikke bliver fanget af højvandet. Ved lavvande når vandet op til mellem ankler og knæ på en voksen.

Se mere på visitnordfyn.dk 

æbelø
At komme til Æbelø starter og slutter med en vandring gennem havet.

Farum Søsti

Har du børn med på tur eller bare er typen, der gerne vil opleve noget særligt undervejs på en vandretur, er turen rundt om Farum Sø nord-vest for København et godt bud. 

Rundturen om Farum Sø er godt 10 kilometer lang, og for hver kilometer er der opsat en kilometersten. Og ikke bare en hvilken som helst sten - på hver af dem har billedhugger Olav Johannisson indhugget et relief af et af områdets dyr eller planter, for eksempel egern, rovfisk og flagermus. 

Start ved parkeringspladsen nær Farum Station for at møde “start”-stenen som den første.  

Kløversti i Hirtshals
Opdag nye dele af dit eget lokalområde - eller tag på oplevelse et nyt sted. Friluftsrådet har skabt Kløverstier over hele Danmark, hvor du fra ét udgangspunkt både kan gå, løbe og cykle en tur på fire forskellige distancer, så der findes en god tur til alle.

De lange

Hærvejen

hærvejen

Med knapt 500 kilometer vandresti mellem Padborg i bunden af Jylland og enten Hirtshals eller Frederikshavn i toppen er Hærvejen Danmarks absolut længste vandre (og cykel)rute.

På så mange kilometer når man forbi mange typer dansk landskab, fra marker og skov til søer, over åer og ind gennem byer, både små landsbyer og de større som for eksempel Viborg.  

Ruten blev i sin tid blandt andet brugt til at drive okser ned gennem Jylland mod markederne i det sydligere Europa, så selv om det for længst er fortid, er det fascinerende at tænke på, hvordan herremænd, bønder, pilgrimme og altså okser og oksekærrer engang befandt sig på de selvsamme støvede veje, som i dag bruges af Hærvejs-vandrere. 

Der er masser af overnatningsmuligheder undervejs, fra shelters og teltpladser til hoteller. Og er man ikke til nogen af delene, kan man selvfølgelig sagtens tage ruten i dagsetaper. 

Se mere på hærvejen.dk  

Øhavsstien

På Sydfyn finder du Øhavsstien - 220 kilometer vandresti fordelt over det sydlige Fyn, Tåsinge, Langeland og Ærø. 

Øhavsstien er anlagt i noget af det smukkeste landskab på Sydfyn. Fra de kuperede Svanninge Bakker til smukke kyster, fine skove, trampesti i markskel, og forbi herregårde og ind gennem landsbyer med bindingsværkshuse. 

Ruten er ikke én lang sammenhængende sti, så det kræver lidt logistik, hvis man vil gå den hele på én gang. Til gengæld er det nemt at udvælge etaper - og uanset er der flere overnatningsmuligheder i det fri undervejs. 

Se mere på naturturisme.dk 

øhavsstien
På Øhavsstien vandrer man blandt andet på og nær den fine sydfynske kyst.

Camønoen 

På Møn kalder de selv Camønoen for kongerigets venligste vandrerute. Det er den måske også, men helt sikkert er det, at den er lang. 175 kilometer rundt på Møn, Nyord og Bogø i det sydsjællandske.

Undervejs går man gennem afvekslende natur, dels i skov, langs kyst og over den stejle Møns Klint, dels og især i det flade land med højt til himlen og langt til horisonten på øens vestlige del. 

Camønoen er veludbygget på overnatningsmuligheder, så selv om man selvfølgelig sagtens kan gå ruten i etaper, er den oplagt til en længere vandreferie. Og overnatter man udenfor undervejs, må man ikke glemme at kigge op mod stjernerne: Møn er så kendt for sin mørke nattehimmel, at øen er udpeget som en såkaldt Dark Sky Park. 

Se mere på camønoen.dk 

De bakkede

Kyststien

kyststien på bornholm
Kyststien på Bornholm er masser af klippevandring. Både af den stejle slags i nord og den mere moderate.

Vandreturen rundt om Bornholm ad Kyststien er en af Danmarks smukkeste vandreruter - men også en kuperet en af slagsen. Specielt på det nordlige Bornholm går det meget op og ned, nogle steder på de klipper, som øen er så kendt for. 

Det betyder masser af udsigter, og har man mod på endnu mere op- og nedstigning og vil have endnu flere udsigter, kan man tage trapperne op til Hammershus, når man passerer forbi ruinen. 

Kyststien er knapt 120 kilometer lang fra Rønne til Rønne, og der er masser af muligheder for at sove i shelter eller telt (eller på B&B, hotel eller vandrehjem) undervejs.  

Se mere på bornholm.info

 

 

Himmelbjergruten

Himmelbjergruten ved Silkeborgsøerne er kendt som en vandretur, der får pulsen op. Ikke så underligt, for den går ikke kun rundt om de smukke søer i området, den snor sig også op på en række af de højeste toppe - inklusiv Himmelbjergets 147 meter over havet. 

Ruten er cirka 50 kilometer lang og stikker flere gange undervejs ind i og op i skoven fra søerne, hvorfra der er smukke udsigter. Der er også adskillige bålpladser samt overnatningsmuligheder i telt eller shelter på ruten, både på den ene og anden side af søerne. 

Se mere på himmelbjergruten.dk 

På billedet ses underkroppen på en person der vadre på en grussti. Personen vandrer i bakket terræn
Friluftsrådet guider dig igennem en stribe gode bøger med tips til, når du skal ud i naturen og dyrke friluftsliv og vandring. Vandring er nemlig meget mere end at komme fra a til b, men er også en god måde at indånde den friske luft, nyde den smukke natur og finde ro.

Mols Bjerge

Danmark har som bekendt ingen bjerge, men bakker har vi. Nogle af dem ligger på Mols, og følger man Bjerg-etapen af Mols Bjerge-stien, vil man ikke være i tvivl. 

Den godt 20 kilometer lange vandrerute går i et loop fra og til Femmøller på hovedvejen mellem Aarhus og Ebeltoft og er spækket med stejle op- og nedstigninger gennem et landskab skabt af blokke tilbage fra istiden. 

Så mange bogstavelige højdepunkter giver også mange fine udsigter, blandt andet fra gravhøjen Trehøje, som rækker 127 meter op i luften. 

Overnat i shelter undervejs eller tag madpakke med og gå hele turen på en gang.  

Se mere på nationalparkmolsbjerge.dk

mols bjerge
Udsigten over landskabet i Mols Bjerge.

Dem med masser af natur

Redningsvejen

redningsvejen natpark thy
Redningsvejen var i gamle dage netop det. Derfor er ruten markeret med en tegning af en skibsstævn.

Noget af den mest rå natur, Danmark kan byde på, ligger i det nordvestlige Jylland. Her hamrer Vesterhavet ind mod kysten, en næsten evig vestenvind står ind over landet, og fordi kun enkelte hårdføre planter og træer kan vokse her, er der uendelig højt til himlen og horisonten. 

Alt det vil man opleve på en vandretur ad Redningsvejen gennem Nationalpark Thy. Ruten fra Agger Tange til Hanstholm er cirka 50 kilometer lang og fører både gennem klitter, plantage og ad stranden. Undervejs er der fine udsigter fra bl.a. området omkring Lodbjerg Fyr og især Hanstholm Fyr, ligesom der er flere shelter- og teltpladser.

Se mere på nationalparkthy.dk

 

Nordkyststien

I det nordlige Sjælland snor Nordkyststien sig, og som navnet antyder, følger den i store træk kysten. Fra Helsingør i øst til Hundested i vest er der cirka 66 kilometers vandring, hvor man aldrig er langt fra havet.

Ruten er både en cykel- og vandresti, så en del af tiden går man på cykelvenligt underlag som sommerhusveje eller cykelsti, men der er også mulighed for at følge små stier eller at gå direkte på stranden på meget af turen.

På stranden kan man også rulle sin sovepose ud under den åbne himmel, hvis man har mod på det – alternativt er der enkelte telt- og shelterpladser undervejs.

Se mere på visitnordsjælland.dk

nordkyststien
På dele af Nordkyststien er det oplagt at følge stranden fremfor den afmærkede rute på cykelstien.

Lillebæltstien

At se vilde dyr undervejs på en vandring er for mange en stor naturoplevelse. Især den type dyr, man måske ikke så ofte har chancen for at opleve. På Lillebæltstien er trækplastret marsvin, som der er rigtig mange af i det smalle bælt mellem  Fyn og Jylland, specielt i månederne maj til august.

Lillebæltsstien snor sig langs kysten mellem Strib nord for Middelfart og Gamborg syd for byen. Den er i alt 27 kilometer lang og der er to shelterpladser undervejs at slå lejr ved. Marsvinene kan i princippet spottes på det meste af ruten, men hold især øje på strækningen mellem Strib og rundt om Hindsgavl.

Se mere på visitmiddelfart.dk

Find flere vandreruter

Der findes pt. ikke ét site, hvor du kan se alle vandreruter i Danmark. 

Du kan dog finde inspiration til vandreture flere steder:

Dansk Vandrelaug har lavet en oversigt over stisystemer i hele landet. 

På Naturstyrelsens udinaturen.dk kan du se mange af de afmærkede ruter i Danmark. 

Friluftsguiden.dk indeholder et kort med især de længere ruter i Danmark. 

Friluftsrådet har lavet en oversigt over Danmarks kløverstier.