To kvinder i 30'erne går på en markvej under bøgetræer i maj
Er der en sti, går vi en tur. En sti er en alletiders vej ud i naturen, og stier og ruter forbedrer muligheder for friluftsaktiviteter for både vandrere, cyklister og ryttere.

Fremtidens stier og ruter

I 2019 har Friluftsrådet udgivet to rapporter, der sætter fokus på rekreative stier og ruter. Det er Fremtidens stier og ruter og Rekreative ster og ruter - erfaringer fra Tyskland, Holland, Schweiz, UK og Irland. De er udarbejdet af BARK Rådgivning og Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet og indeholder 10 anbefalinger til fremtidens stier og ruter samt internationale perspektiver og erfaringer på stier og ruter i naturen. 

De 10 anbefalinger til fremtidens stier og ruter

  1. Skab en samlet, velfungerende national formidlingsplatform for stier, ruter og andre friluftsmuligheder
  2. Udvikl fælles, nationale standarder for forskellige typer af stier og ruter
  3. Kobl etablering af af nye stier og ruter på større landskabsprojekter
  4. Afprøv nye typer af stier og ruter 
  5. Etabler støttefaciliteter, som flere brugergrupper har glæde af
  6. Gør det lettere at få råd og vejledning om etablering, drift og forvaltning af stier og ruter
  7. Prioriter støtte til nye sti- og ruteprojekter, der udvikler nye samarbejds- og finansieringsmodeller
  8. Undersøg samfundsværdien af danske stier og ruter 
  9. Undersøg, hvordan der skabes plads til mange typer af brugere på stier og ruter gennem enten sameksistens- eller seperationsløsninger 
  10. Styrke den nationale koordinering og organisering 
vandretur på sti

 

Forskellen på stier, spor og ruter

Stier er færdselsarealer, der er forbeholdt gående, cyklende, ridende eller andre lette trafikanter. Stier kan være befæstet med forskellige belægninger som for eksempel asfalt, stenmel, grus, sand, flis, bark eller slagger.

Spor er smalle stier, der tegner sig i landskabet som følge af det slid, som brugen efterlader. Hvis et spor fortrinsvis er etableret til brug for vandrere, kaldes det også en trampesti.

En rute er et begreb, der anvendes om en strækning mellem to eller flere punkter. Den består ofte af mange stier. Strækningen skal være fysisk afmærket i terrænet for at falde ind under begrebet rute. Hvis strækningen kun er angivet på et kort, eller i en folder, er det mere korrekt at anvende begrebet ’turforslag’.

 

Markveje og stier nedlægges i stor stil 

Halvdelen af landets stier og markveje er i de seneste årtier er blevet nedlagt og udviklingen fortsætter. Det forhindrer adgang til det åbne land og mange naturområder, som stierne fører til. Mange steder er stier og markveje ikke længere indbyrdes forbundne, og det kan derfor være vanskeligt at gå en rundtur. I mange kommuner arbejdes der dog konstruktivt med at etablere nye stiforløb.

Friluftsrådet arbejder for:

  • At nedlæggelse af stier og veje i det åbne land fremover skal kræve forudgående myndighedsgodkendelse med offentlig annoncering og mulighed for anke til Natur- og Miljøklagenævnet.
  • At der etableres nye stiforløb i samarbejde mellem stat, kommuner og andre interessenter. Der bør i den forbindelse være fokus på at etablere sammenhængende stiforløb, og på at etablere "sløjfer", så mindre rundture bliver muligt.
  • At nedlagte jernbanestrækninger omdannes til rekreative stier.
  • At der, på stier etableret med offentligt tilskud, sikres fremtidig offentlig adgang gennem tinglysning.

 

 

 

 

Kløverstier - find lykken i det fri 

Kløverstierne er et landsdækkende projekt under Friluftsrådet, hvor der i de senere år er blevet skabt let genkendelige stisystemer rundt omkring i de danske kommuner.

En Kløversti har ét udgangspunkt, hvorfra der udgår fire ruter på eksempelvis 2,5 km, 5 km, 7,5 km og 10 km, så der er en tur, der passer til alle.

Projektet med særligt Kløverstitilskud er udløbet, så indtil der eventuelt findes ny finansiering, er der ingen økonomisk støtte til etablering af nye Kløverstier gennem Friluftsrådet.

Det betyder dog ikke, at man ikke kan etablere en ny Kløversti: