Nyhed

Vær med til udforske vores natur og forandringerne i den

svane med svaneunger
Klimaforandringer, bydannelse og ændringer i landskabet påvirker naturen og får dyr og planter til at opføre sig anderledes. Nu vil forskere undersøge hvad der sker - og de har brug for din hjælp i citizen science projektet Danmark Udforsker Vores Natur.

Hvornår springer bøgen ud? Hvordan er hornfiskens trækmønster? Blomstrer hylden før, end den plejer? Og vågner pindsvin fra deres vinterhi tidligere i byerne end på landet?

Danmark Udforsker Vores Natur vil gøre forskerne på Københavns Universitet klogere på årets gang i naturen – og de har brug for din hjælp til at undersøge, hvornår mere end 40 forskellige begivenheder i naturen indtræder første gang. Over hele landet. Hele året.

Klimaforandringer, bydannelse, ændringer i landskabet og andre menneskeskabte forandringer påvirker naturen omkring os og får dyr og planter til at opføre sig anderledes. Når temperaturen ændrer sig lokalt eller globalt, skubbes fine balancer mellem blomsterplanter og bestøvere, fødegrundlaget for fisk i vores indre farvande eller fugle og de insekter, de lever af.

"Vi skal undersøge skoven, det åbne land og byen, og vi skal lede under vandet, blandt den vilde mad og lige dér, hvor du bor. Det eneste du skal bruge for at udforske naturen er dine sanser og nysgerrighed, og en smartphone, tablet eller computer, så du kan fortælle os, hvad du har fundet ud af" lyder det Peter Kjærgaard, direktør på Statens Naturhistoriske Museum.