Nyhed

Friluftsrådet: Naturfag skal da også undervises i naturen

Pige med lup ved en sø
Hvor meget kan skoleeleverne lære om naturen, hvis ikke de kommer ud i den? Størstedelen af naturfagsundervisningen foregår indendørs, men det vil Friluftsrådet gerne ændre med en række oplæg til årets Big Bang Konference for naturfagslærere.

Det er nu en gang nemmere at forstå vandets kredsløb, få hånd om biodiversiteten eller lære om bestøvning, hvis vi kan få lov at se det med egne øjne, bygge med egne hænder eller mærke naturen på egen krop. I denne uge er langt over tusind naturfagslærere samlet i Odense til den største naturfagskonference i landet, Big Bang konferencen. Og selv om, at det burde være naturligt, at naturfagsundervisningen også foregår i naturen, så er langt størstedelen af undervisningen i naturfagene indenfor.

Friluftsrådets undervisningsprogram Grøn Skole arbejder med at inspirere lærerne til at flytte undervisningen udendørs, og programmet har 30 års erfaring med at skabe en virkelighedsnær undervisning for elever. 

Netop derfor har Friluftsrådet igen planlagt et spor under titlen Naturfag i naturen i samarbejde med Skoletjenesten. Oplæggene på sporet bliver endda afholdt udendørs i en lavvu, og der er temaer som brug af skolehaven året rundt, mosen som undervisningslokale og uderummet i matematik- og natur/teknologiundervisningen på programmet.

”Vi kan sikkert sagtens lære eleverne om egetræet eller solsorten ved at vise et billede i en bog. Men vælger vi at flytte dele af undervisningen udenfor, også selv om det bare er den lille, nære natur i skolegården, parken eller den nærliggende eng, så får eleverne en praksisorienteret undervisning tættere på virkeligheden, der kan gøre læringen endnu stærkere – samt styrke motivationen. Derudover kan udendørs undervisning nok også være den ”billigste og klogeste måde at skabe mere trivsel” på, som Mette Frederiksen formulerede det på talerstolen til Folketingets åbning i oktober,” siger Winni Grosbøll, direktør i Friluftsrådet.

Det er x gang at Friluftsrådet er medarrangør af Big Bang Konferencen, og udover spor 5 Naturfag i naturen, står de også bag spor 6 Bæredygtighed i undervisningen.

Læs mere om Big Bang og de mange forskellige oplæg på deres hjemmeside

Kontakt
Astrid Grunert Rantorp
Kommunikationskonsulent
24 63 63 88