Nyhed

Udfordringer i naturen: “Meget kan løses med god adfærd”

affald i naturen
Ifølge Friluftslivets Brugerpanel er nogle af de største udfordringer i naturen efterladt affald, hærværk, og mangel på respekt for naturen og andre mennesker. Friluftsrådet opfordrer til, at vi alle sammen viser mere hensyn, når vi er ude i naturen.

Efterladt affald. Hærværk på madpakkehuse og sheltere. Konflikter mellem brugergrupper. Mangel på hensyn til andre mennesker. Løse hunde.

Udfordringerne i den danske natur er mange. En rundspørge i Friluftslivets Brugerpanel i slutningen af 2021 viste blandt andet ovenstående - med efterladt affald øverst på udfordringslisten.

Min opfordring til danskerne er, at vi gør 2022 til året, hvor vi alle sammen viser mere hensyn til hinanden og naturen. Med det tror jeg på, at vi kan komme rigtig langt, så flere får gode oplevelser i naturen.
Winni Grosbøll, direktør i Friluftsrådet

Over halvdelen af respondenterne satte hak i feltet smidte dåser, plastic, toiletpapir og andet affald som en udfordring, de oplever i naturen.

Men ikke den eneste. 40 procent af brugerne peger på hærværk af eksempelvis madpakkehuse som en udfordring, 28 procent savner hensyn fra andre mennesker, og 30 procent oplever konflikter mellem brugergrupper i naturen. Specifikt bliver især sammenstød mellem ryttere og mountainbikere nævnt.

Mountainbikere fylder også i kommentarfeltet i undersøgelsen “Andre udfordringer”. Mange oplever, at mountainbikere kører meget “vildt” og hurtigt, og det forskrækker eller forstyrrer dem i deres naturoplevelse.

Brugerpanel infografik udfordringer

Det samme gør sig gældende for flere af panelisterne, hvad løse hunde i naturen angår.

“Hundeejere, der ikke respekterer regler og/eller ikke har fuld kontrol over hunden og optræder agtpågivende, er et problem,” som en panelist bemærker.

Vi skal vise mere hensyn til hinanden

Winni Grosbøll, direktør i Friluftsrådet, er ikke overrasket over svarene fra Brugerpanelet.

“Vi har desværre hørt om udfordringerne tidligere, og de er nok ikke særlige for naturen. Men det er ingen undskyldning for i Friluftsrådet vil vi, at folk får gode oplevelser, når de er i naturen og vi er meget opmærksomme på, at vi passer på naturen. Udfordringerne er blevet forstærket af, at langt flere danskere har søgt ud i naturen under Coronakrisen,” siger hun og peger på to øvrige områder, flere panelister også nævner: Mange mennesker i naturen og overbookede shelters.

“Vi er glade for, at så mange kommer ud og oplever, hvad natur og friluftsliv kan gøre for vores fysiske og mentale trivsel. Men det er klart, at når vi har så relativt lidt natur, som vi skal deles om, så stiller det store krav til brugerne om at vise hensyn til naturen og have forståelse for de andre, der også gerne vil være der. De fleste af udfordringerne kan løses, hvis vi viser mere hensyn og husker den gode adfærd. At man for eksempel som det naturligste i verden tager sit affald med sig, at man som hundeejer holder sin hund i snor, og at man giver plads til andre typer friluftsbrugere, uanset om man er gående, rytter, mountainbiker eller noget fjerde,” siger Winni Grosbøll.

“Så min opfordring til danskerne er, at vi gør 2022 til året, hvor vi alle sammen viser mere hensyn til hinanden og naturen. Det vil gavne os alle sammen, og jeg tror på, at vi med det kan komme rigtig langt, så det bliver en god oplevelse at være ude i naturen” siger hun.

Læs mere om Friluftsrådets Kampagne Flink af Natur

Friluftslivets Brugerpanel

Friluftslivets Brugerpanel består af 1.187 friluftsinteresserede danskere, der frivilligt har meldt sig til at svare på spørgeskemaundersøgelser om friluftsliv i Danmark. 570 respondenter har svaret på spørgsmålet om udfordringer i naturen. 

Tilskud til flere sheltere

Undersøgelsen i Friluftslivets Brugerpanel viser også et ønske om flere faciliteter i naturen, blandt andet flere toiletter, affaldsstativer og shelters.

“Vi er i Friluftsrådet meget opmærksomme på efterspørgslen på blandt andet sheltere og forsøger at imødekomme det via blandt andet Udlodningsmidler til Friluftsliv, hvor vi hvert år støtter projekter, der etablerer sheltere i naturen,” siger Winni Grosbøll, og opfordrer alle til at  undersøge tilskudsmuligheder og overveje at søge penge til projekter, der forbedrer mulighederne for friluftsliv, som for eksempel flere sheltere og andre faciliteter vil gøre det.